Världens godaste maträtt utsågs i dagarna när CNN frågade världen om vad de tyckte. Resultatet löd: thailändsk massamancurry.
I topp hamnade flera fina asiatiska rätter, såsom pekinganka och olika indiska och thailändska rätter, men även onyttiga saker som pizza och choklad. Hur som helst så var det trevligt att vinnaren faktiskt är “riktig” mat.
I en massamancurry har man vanligen någon slags kött (biff, kyckling, anka), kokosmjölk, cashew- eller jordnötter, potatis, lagerblad, kardemumma, kanel, stjärnanis, palmsocker, fisksås, chili och tamarindsås. Man kan även använda färdig massaman-currypasta, och det är gott att ha i lök och vitlök samt att dekorera med koriander.
Det mesta är alltså finfina ingredienser och övriga går bra att byta ut. Tex kan du byta potatisen mot rotfrukt eller annan grönsak, tex zucchini. Palmsockret klarar du dig troligen utan, eller så tillsätter du sparsamt av valfri sötning.
Gör så här: Woka eller stek upp lök, vitlök och kyckling/kött. Tillsätt övriga ingredienser, dvs kokosmjölk (vissa späder äv med lite vatten), hackad grönsak, lagerblad, kardemumma, kanel, stjärnanis, ev sötning, fisksås, finhackad chili och tamarindsås. Cashew- eller jordnötter blir bäst att lägga i sist, samtidigt som du dekorerar med koriander. Låt puttra tills kycklingen eller köttet är klart
Läs mer:
http://www.svd.se/mat-och-vin/varldens-godaste-mat_6349664.svd
http://travel.cnn.com/explorations/eat/worlds-50-most-delicious-foods-067535?page=0,0
Lämna ett svar