Oktobertemat fortsätter – Kolibaktinproducerande tarmbakterier kan bidra till cancer
Det är välkänt att typisk västerländsk kost med mycket socker, processat kött och raffinerade spannmål ökar risken för tjocktarmscancer. En ny studie visar en möjlig förklaring till detta. Och det har med tarmfloran att göra.
Tumörer i tarmen innehåller nämligen bakterier som tros bidra till utvecklingen av cancer.
Forskarna undersökte vilka bakterier som fanns inuti tjocktarmstumörer från tusen patienter och analyserade samtidigt patienternas kosthållning. Ju större andel av patienternas kost som bestod av västerländska livsmedel, desto större mängder kolibaktinproducerande tarmbakterier fanns inuti deras tumörer. Detta misstänks ha bidragit till cancerutvecklingen.
E. coli är en bakteriefamilj som finns i tarmfloran hos oss alla. Vissa E. Coli-stammar tillverkar dock giftiga ämnen, tex kolibaktin. Kolibaktin kan orsaka mutationer i våra gener, vilket i sin tur kan ge upphov till cancerceller.
Och apropå detta – Missa inte ett nytt podcastavsnitt om tarmfloran som kommer snart! Och senaste avsnittet, populära 318, ger hela 17 konkreta råd mot cancer https://4health.se/318-rosa-bandet-som-det-borde-vara-17-rad-mot-cancer
Ur studien:
“Evidence supports a carcinogenic role of Escherichia coli carrying the pks island that encodes enzymes for colibactin biosynthesis. We hypothesized that the association of the Western-style diet […] with colorectal cancer incidence might be stronger for tumors containing higher amounts of pks+E coli.
Methods: Western diet score was calculated using food frequency questionnaire data obtained every 4 years during follow-up of 134,775 participants in 2 United States-wide prospective cohort studies. Using quantitative polymerase chain reaction, we measured pks+E coli DNA in 1175 tumors among 3200 incident colorectal cancer cases that had occurred during the follow-up. We used the 3200 cases and inverse probability weighting (to adjust for selection bias due to tissue availability), integrated in multivariable-adjusted duplication-method Cox proportional hazards regression analyses.
Results: The association of the Western diet score with colorectal cancer incidence was stronger for tumors containing higher levels of pks+E coli (Pheterogeneity = .014). Multivariable-adjusted hazard ratios (with 95% confidence interval) for the highest (vs lowest) tertile of the Western diet score were 3.45 (1.53-7.78) (Ptrend = 0.001) for pks+E coli-high tumors, 1.22 (0.57-2.63) for pks+E coli-low tumors, and 1.10 (0.85-1.42) for pks+E coli-negative tumors. The pks+E coli level was associated with lower disease stage but not with tumor location, microsatellite instability, or BRAF, KRAS, or PIK3CA mutations.
Conclusions: The Western-style diet is associated with a higher incidence of colorectal cancer containing abundant pks+E coli, supporting a potential link between diet, the intestinal microbiota, and colorectal carcinogenesis.”
Tack till Annie som skrev om denna studie för hälsa och funktionsmedicin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35760086/
https://www.halsaochfunktionsmedicin.se/kost/vasteralandsk-kost-okar-frekomst-av-elaka-tarmbakterier
Britt says
Hej! Hur mäter man det och vad gör man för att minska antalet?
Förutom bra kost, är det något speciellt man kan äta eller göra för att minska risken ännu mer?
//Britt
Anna Sparre @ 4health.se says
I avsnitt 320 som kommer om några veckor får du många bra tips på hur du håller tarmfloran optimal. Så lyssna där 🤗
Lisen Persson says
Om cancern redan är ett faktum – kan en antibiotikakur vara fördelaktigt?