Är det det här som kallas vinterros? 😉
Den här helgen slog kölden till. Från 10 plusgrader till flera minus. Undrar om det är dags att plocka mina sista hemmaodlade zucchini. Vad tror ni, förstörs de av minusgraderna?
Våra rosor är som finast i oktober när de blommar omgång två. Men från 10 plus till säkert lika många minus under natten blev de nog inte så glada av, om än det är väldigt vackert med frostbeklädda rosor.
Fikonträdet får stå i garaget över vintern så skyddas det åtminstone från frosten. Ska se om det funkar det där med att låta det fälla löv i mörker. För er som har fikonträd så klarar de flesta vintern om man gräver ner det ordentligt i en rabatt. Men inte alltid i kruka eftersom rötterna troligtvis fryser sönder. De vill helst ha medelhavsvinter, dvs plusgrader typ som i ettuterum. Det sämsta är att ha det inomhus i normal rumstemperatur. Då stressas plantan, får ingen frukt på sommaren och riskerar att få angrepp. Det finns två alternativ:
a) övervintra träden i förhållanden som så mycket som möjligt liknar vintrarna vid Medelhavet. Det vill säga svalt, omkring tio plusgrader, ljust och gärna lite fuktigt.
b) Eftersom fikon är ett lövfällande träd så det kan även övervintras i mörker. Krukan ska då stå frostfritt och kallt, helst mellan noll och fem grader.
Inser att det här inlägget blev alldeles off topic (förutom då att jag tycker att alla borde odla egna grejer på balkonger, i trädgårdar och även inomhus. Börja med örter, det är enkelt). Men jag ska sätta mig och skriva några bra “on topic”-inlägg nu. Tipsa/kommentera gärna om vad du vill ha svar på. En sak som kommer den närmaste tiden är enkla recept på fisk och skaldjur. Eftersom jag tjatar om hur viktigt det är att äta ofta, inte bara för omega-3 utan för selen, jod mm, och att jag äter fisk i stort sett varje dag (om det så är till frukost i form av makrill), så får jag ibland “klagomål” på hur svårt och jobbigt det är att få i sig fisk. Ett recept fick du här: https://4health.se/superenkelt-och-nyttigt-att-laga-fisk
Men imorgon börjar vi med att ifrågasätta hur nyttig faktisk fisken är i dagens havsmiljö 🙂
Thomas B says
Jippie, dags att vässa blyertspennan för nu vankas det fler fiskrecept.
Få se nu om det blir åka av. Hi… Hi…