En nypublicerad studie från Karolinska Institutet visar att vitamin B12 kan minska risken för Alzheimers sjukdom. Jag passar därför på att ta upp ämnet.
B12 är en viktig vitamin och brist ger allvarliga symtom eftersom det påverkar nervsystemet, och behövs även produktionen av röda blodkroppar. Redan sedan tidigare är det känt att B12-brist kan ge demensliknande symtom. Andra symtom kan tex vara stickningar i benen. Det är mycket vanligt att äldre får B12-brist eftersom de har för lite av en faktor i magsäcken som behövs för upptaget, så kallad IF (Intrinsic factor). Det är då viktigt att man får B12 injicerat eftersom det är upptaget som inte fungerar.
Vitamin B12 finns i proteinrik, animalisk föda och även vegetarianer får därför lätt brist. Trots att det tillhör de vattenlösliga vitaminerna som normalt inte lagras i kroppen, så kan man lagra B12 i levern.
Är du ung och frisk så se till att äta fisk, kött, fågel och ägg. Är du äldre så kontrollera dina B12-värden och se till att få B12 injicerat om du har en påvisad brist.
Studien från Karolinska bygger på blodprov från 271 finska personer i åldrarna 65 till 79 år, som var friska vid studiens början. Blodproven testades avseende nivåer av aminosyran homocystein samt av holotranscobalamin, en aktiv del av B12.
Under de sju år som studien pågick utvecklade 17 deltagare Alzheimers sjukdom. Forskarna fann att en ökning av homocystein i blodet också ökade risken för Alzheimer, medan förekomsten av holotranscobalamin minskade risken. Resultaten kvarstod efter att forskarna räknat in påverkan från andra faktorer, så som ålder, kön, rökning, blodtryck och vikt.
Mina tillägg till resultatet: För mycket homocystein i blodet är blodproppsbildande. (och har enligt studien tidigare kopplats till negativa effekter på hjärnan). B12 i kombination med B6 och B9 (folsyra) kan sänka nivåerna av homocystein. Både B12 och B6 finns i animaliska produkter (dvs kött, fågel, fisk) medan folsyra finns i mörkgröna grönsaker.
Här kan du läsa mer om studien: http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=109144&l=sv&newsdep=130
Jill says
I ditt avsnitt 211 är du och Dr Cecilia Furrst inne på att man, så länge man inte har koll på sina specifika villkor, kan sejfa med en Adenosylcobalamin-B12. Läste den här artikeln: https://regevelya.com/vitamin-b12-forms/ och där rekommenderar man en blandning. Men det är ö h t svårt att veta. Kan nån rekommendera ett bra Adenosylcobalamin-B12?