Spendera en stund utomhus på dagen varje dag, framförallt av två anledningar.
Anledning 1: D-vitamin
D-vitamin som, till skillnad från övriga vitaminer, faktiskt är ett hormon bildar kroppen själv med hjälp av solljus.
Solkrämer och kläder hindrar D-vitaminbildningen.
Tänk på att om du är mörkhyad så behöver du mer solljus för att bilda samma mängd D-vitamin jämfört med om du har ljus hy.
Du kan även få i dig en del D-vitamin via kosten genom att äta tex fet fisk, kött och feta mejeriprodukter.
Anledning 2: Sömn
Att vistas i dagsljus på dagen hjälper kroppen till sin normala dygnsrytm. Det hjälper för att de hormoner som påverkar sömnen ska utsöndras vid rätt tidpunkt och i rätt mängd. Tänk på att de celler som påverkar sömnhormonerna framförallt finns i/bakom ögonen, så gå inte omkring med mörka solglasögon jämt.
Så varför inte slå två flugor i en smäll – träna utomhus om du har möjlighet. En promenad eller en joggingrunda tex. Eller ta lunchen utomhus, eller åtminstone en promenad på lunchen. Du blir piggare och friskare!
Åsa says
Hej
Hur mycket solljus behöver man? Hur stor del av kroppen behöver exponeras? Och under hur lång tid? Räcker verkligen solen här i Sverige under vintern? Jag är tveksam till att det räcker att enbart gå ut för att få D-vitamin men håller helt med om sömnhormonerna. Då räcker dagsljuset mer än väl, även här i nordliga Europa.
Hur känner man någon skillnad ang D-vitaminerna? Någon som har gjort en hemmasnickrad undersökning?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Åsa!
Man brukar säga att 15 -30 minuter i solljus mitt på dagen med bara armar/ansikte under sommarmånaderna ger långt över dagsbehovet. Så att sola lite var dag på sommaren utan att bränna sig är bra inför de mörka vintermånaderna.
Du har rätt ang vinterhalvåret. Man brukar säga att solen måste ha en vinkel på minst 45 grader över horisonten för att tillräckligt med UV-strålning ska tränga igenom atmosfären. I praktiken innebär det att solen står så högt att din skugga är kortare än du. Förutom att vara proaktiv på sommaren kan man se till att äta rikligt med fet fisk (och även ägg) på vintern för att få i sig D-vitamin. På riktigt nordliga breddgrader, Grönland tex, klarar man sig bra trots lite solljus pga sin feta kost. Är man ofta förkyld på vintern kan man även testa D-vitamintillskott.
Ang din sista fråga så är det just förkylningar som kan vara ett tecken på D-vitaminbrist eftersom D-vitamin påverkar immunförsvaret. Vitamin D påverkar även skelett, tänder mm, men effekterna är ofta svårare att urskilja på kort sikt. Nedstämdhet/ vinterdepression kan också kopplas till D-vitaminbrist.
Personligen hjälper en vecka i solen på vinterhalvåret både immunförsvar och humör, men det kan ju bero på andra saker såsom sänkt stressnivå.