Vad är det egentligen som påverkar tarmfloran? I det här avsnittet får du några svar på det jättestora ämnet tarmflora och hälsa.
Här får du bl.a. veta hur mediciner som antibiotika, antiinflammatoriska piller, statiner mm, sötningsmedel och andra tillsatser, modernt jordbruk, kejsarsnitt och amning påverkar magfloran och hälsan.
25 minuter att lyssna på under en promenad, i bilen eller solstolen!
Gillar du ämnet tarmflora så rekommenderar jag att även lyssna på avsnitt 44: I tarmen finns makten över din hälsa
Så här gör du:
Lyssna på din dator
- Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: https://4health.se/category/podcast)
- Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på.Klicka på prenumerera så får du varje avsnittDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din iPhone
- Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
- Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna påDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din android:
- Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
- Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app:https://4health.se/category/podcast/feed
Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Therese says
Hej Anna
Jag skulle jätte gärna vilja höra ett avsnitt om hur du ser på preventivmedel och vad för andra alternativ det finns till p-piller etc. Har kollat på naturalcycles som mäter temperaturen i munnen och som genom en app räknar ut vilka dagar man är fertil etc. När jag gick till barnmorskan för 1 år sedan och sa att jag inte ville ha hormoner så var det enda alternativet kopparspiral och det vill jag inte heller ha. Kollade runt och hittade många som ändå fått kopparförgiftning (som hon hävdar är omöjligt att få)… Och efter att ha läst om det i min utbildning på uppsala universitet (geovetenskap) så tror jag inte på den lösningen. Har använt femcap från grönabarnmorskan några gånger (har förövrigt hennes menskopp som är helt gudomlig! Varje kvinna borde få en sådan av staten!) mitt problem med den är att jag inte får ut den själv utan min pojkvän måste hjälpa mig. Vilket resulterar i att jag undviker att använda den oftast. Så det vore ju intressant om du skulle vilja göra ett inslag kanske om vad det finns, hur säkra de är m.m =)
Mvh Therese
Birgit Linderoth says
Hej Therese!
Vad bra att din FemCap sitter så stadigt. Men för att få ut den själv, om inte din kille är tillgänglig så kan du sätta en gummisnodd eller ett band i sidan av handtaget, inte mitten, och dra ut själv. Eller lirka in ett finger mellan pessarkanten och slidväggen och lossa suget på det viset. Alternativt gå upp en storlek. Men mer effektivt med den du har..
MVH Birgit
Birgit Linderoth says
Och när det gäller säkerheten så kan alla läsa på pessar.nu under säkerhet Den enda studien på FemCap visar 7,6 i Pearl index. Fast det beror ju mest på användaren. Bra att kombinera med p-appar, Billingsmetoden, eller p-dator.
MVH
Birgit Linderoth
erik says
Tarmfloran är orsaken till många sjukdomar, men många vägrar att inse det, tänk om alla ville ta till sig ny kunskap.
Du samanfattar den nya kunskapen bra.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6208298
“Förändrad tarmflora kan orsaka blodförgiftning hos brännskadade ”
“Brännskadade kan bli blodförgiftade av sin egen tarmflora som förändrats av själva brännskadan.
Svåra brännskador orsakar i många fall livshotande blodförgiftningar. Och det beror på att brännskadan leder till fler potentiellt farliga bakterier i tarmfloran, bakterier som sedan kan ta sig ut i blodet genom ett försvagat tarmsystem, enligt en amerikansk studie som publiceras i tidsskriften PLOS ONE idag.
Lars Engstrand, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet, menar att studien är viktig eftersom den tyder på att tarmfloran påverkar svårt skadade i större utsträckning än vad vi tidigare känt till:
– Det som är intressant här är ju att tarmfloran har en potentiell roll när det gäller att ställa till med skada hos de här patientgrupperna.
Lars Engstrand forskar kring tarmflora vid Karolinska institutet i Stockholm. Han menar att den amerikanska studien för första gången visat att de förändringar man tidigare observerat i tarmfloran hos sjuka, där skadliga bakterier som E. Coli, växer sig starkare, faktiskt verkar kunna vara en orsak till att många brännskadade drabbas av dödliga blodförgiftningar.
Detta beror på att kroppen vid en brännskada utsätts för så stor stress att tarmarna lättare läcker och bakterierna kan komma ut i blodbanan. Forskarna bakom studien föreslår att en åtgärd kan vara att återställa bakteriefloran för att förhindra detta.
– Om man på något sånt sätt kan få en normalisering av floran så minskar man ju risken för att de här så att säga mer ilskna bakterierna kommer ut och ger upphov till blodförgiftning.
Den amerikanska studien är liten, med avföringsprover från endast fyra brännskadepatienter, men till hösten planeras en större liknande studie vid Karolinska institutet och Akademiska sjukhuset i Uppsala – där man vill undersöka om det finns möjlighet att återställa tarmfloran hos svårt brännskadade efter att den akuta sjukperioden är över.
– Så kan man ge tillbaka ge tillbaka den friska floran och undvika diarréer och andra problem, säger Lars Engstrand, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet.”
Ida says
Fantastiskt avsnitt, precis som ALLA andra avsnitt du sänt!
Har en fråga gällande kost på resande fot. Har fått veta att jag har högt TSH, autoimmuntiet mot sköldkörteln och kommer att drabbas av hypotyreos på sikt. Försöker nu hjälpa kroppen genom att utesluta ex ägg, nötter, fröer (som jag hörde i din podd att man bör göra vid autoimmuitet) samt gluten, mjölkprodukter och ex nattskatteväxter & kål (gojitrogena livsmedel). Detta är en salig röra & när det kommer till att boka resa på kommande semester om 1 v är jag klyven. Kommer jag kunna äta av en all inclusive buffé är min tanke…
Vad steker de egentligen i, är det kanske majsolja eller rapsolja? Kommer jag råka få i mig något jag inte borde och/eller kommer jag ens kunna njuta av semestern och äta något alls är tankar jag har.
Har du några tips, åsikter och/eller erfarneheter av detta? Skulle du tipsa mig att åka eller ej? Min hårmineralanalys tyder på läckande tarm vilket skrämmer mig något oerhört… Vill för allt i världen lyckas läka den men vet liksom inte hur.
Mvh Ida 22 år.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Ida! Tack för din fina feedback!! Värmer och hjälper mig så att jag vet att jag är på rätt spår!
Klart du ska åka! Var noga med att undvika gluten och mejerier och bönväxter – det är huvudsaken. Jag tror livet lätt blir för jobbigt om du ska undvika allt det andra. Ofta läker man tarmen och så tål man sen fräer och ägg tex
Ida says
Tusen tack för att du tog dig tid att svara 🙂
Du är minst sagt på rätt spår i podden. Jag har lyssnat igenom precis alla avsnitt och vartenda ett är otroligt bra, informativt & bra förklarat. GRYMT!
Vad skönt det känns att höra det ifrån någon som du.
Vad menar du med “ofta läker tarmen”? Menar du att den oftast är möjlig att läka och ibland inte? Att den läker själv eller att det krävs ordentligt med jobb och rätt kost?
Skall absolut undvika mejerier och gluten. Hoppas att det är enkelt & att det inte kryddas med blandningar med gluten i. Vet ej om jag är känslig mot ex ägg och fröer men har uteslutit det under ett antal veckor efter att ha lyssnat på ditt avsnitt om autoimmunitet 🙂 Skadar jag tarmarna och motverkar att bli av med hashimotos om jag ex äter mat stekt i “fel” oljor, broccoli, paprika eller dylikt samt ägg (dock rädd att ägg utomlands är dumt att äta då det kan vara smittade?) 🙂 Livet är, som du säger, just nu rätt tråkigt och betungande med alla restriktioner. Visste jag att jag hjälper magen och hashimotots och är på rätt väg skulle det kännas enklare då det är det viktigaste för mig just nu. Dock vet jag ju inte om något hjälper och det känns som om jag inte riktigt vet vad jag ska göra 🙂
Återigen tusen tack för att du svarade! 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Ida! Vill du ha hjälp med dina specifika frågor är du jättevälkommen att boka rådgivning! Ha en härlig kväll!
Tjej says
Låter bra!
Hur ser det ut med tider framöver och vad var det de kostade? (Min mail är något fel på och jag kan därmed inte läsa gamla mail igen) 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
Du hittar alla priser etc här på sidan – klicka högst upp i listen på rådgivning. Det finns tider nu i sommar
Tjej says
Tusen tack för all hjälp! Ska kika där:)
anna says
Hej!! Tack för mycket bra podcastavsnitt!! Du har önskat tips till ämnen på podavsnitt och då kan ett förslag vara fertilitet, ivf, Hur man kan förbättra sina chanser till barn samt få bättre mående under tiden. Tack igen för bra pod!!
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack snälla anna för både feedback och tips!