Jag skrev en populär del 1 här: https://4health.se/minska-pa-proteinet
Idag ska jag kortfattat skriva om en spännande grej som kallas mTOR, mammalian target of rapamycin. mTOR kan man nog lättast beskriva som en del av en ämnesomsättningsprocess, engelskans signalling pathway är dock mer korrekt. mTOR reglerar bl.a. celltillväxt och proteinsyntes. Namnet mTOR kan referera till genen mTOR eller till proteinet mTOR som genen styr.
Vid sidan av insulin/blodsocker och dess enorma påverkan på vår hälsa som vid det här laget är ganska välkänd, har mTOR visat sig påverka bl.a. fortplantningsförmåga, åldrande och risk för degeneration sjukdomar och cancer.
Anledningen att kalorirestriktion visat sig så hälsosam i flertalet studier beror ju till stor del på att man då minskar blodsocker och insulinnivåer. Dvs en effekt vi kan uppnå genom kolhydratbegränsning. Men en ytterligare anledning till att kalorirestriktion är hälsosam är dess påverkan på mTOR genom ett begränsat intag av protein.
mTOR verkar fungera som ett slags sensor för proteinintag och tillhör en större “pathway” som kallas P13K. P13K aktiveras bl.a. av insulin, men också av andra tillväxtfaktorer.
mTOR integrerar input som insulin, tillväxtfaktorer som IGF-1 och IGF-2 och aminosyror (dvs protein). Det känner också av cellernas näringsnivå, syre och energinivåer.
Man vet att mTOR är ur normaltillstånd vid sjukdomar såsom diabetes och vissa cancerformer.
Att hålla mTOR nedreglerad genom att begränsa proteinintaget (inte minimera, utan ett moderat proteinintag) – den uppregleras ju bl.a. av aminosyror – är en nyckel för att maximera kroppens underhåll, immunfunktion mm. Vilket kan förlänga livslängden och minska åldrandeprocessen. Särskilt om man gör detta vid sidan av att minimera insulinpåslaget.
Lösningen är alltså en kost som är rik på fett, men fattig på kolhydrater och som har ett begränsat/ moderat proteininnehåll.
Det är dock så att mTOR spelar en stor roll för tillväxt och fortplantning, så när man försöker bli med barn eller rent av är gravid, eller om man har ett mycket tungt arbete så behöver man större mängder protein och ska inte vara alltför försiktig.
http://www.primalbody-primalmind.com/protein-how-much-is-too-much/
Håkan Lövgren says
Hej !
Jag vore tacksam för en mer utförlig förklaring till teorin gällande hur mTOR inverkar på eller styr proteinsyntes autofagocytos och framförallt åldrandet d.v.s hur mTOR bidrar till den gradvisa och universella åldrande processen och därmed gradvisa funktionsförlusten i celler.
Bidrar mTOR till åldrande i högre grad i celler som delar sig sällan eller aldrig eller mer i celler som delar sig ofta?
Hälsningar Håkan