Så här är det, vi är inte en individ, utan utgörs av massor med celler och bakterier. Så vi äter inte heller bara för oss själva, utan för våra bakterier. Magfloran, eller de goda bakterierna, har visat sig enormt viktiga för att bibehålla hälsan (till och med för vikten https://4health.se/hur-magfloran-paverkar-din-vikt-och-vad-du-kan-gora)
Studier där man jämför kolhydratinnehåll, dvs framgångsrika studier som hyllar lågkolhydratkostens effekt på bl.a. vikt, visar faktiskt att magfloran kan missgynnas av för lågt kolhydratinnehåll. Mindre mängd goda bakterier, och mindre pH-sänkande fettsyror (som produceras av bakterierna), tex smörsyra fann man hos dem som hade lägst kolhydratinnehåll i kosten.
Givetvis missgynnas ingenting av att du hoppar över socker, tvärtom. Men genom att gå väldigt lågt ner i kolhydratinnehåll, tex 20-30g per dag så får du också i dig mindre grönsaker och annat fiberrikt. Och det är just dessa mjuka, lösliga, hälsosamma fiber vi vill åt. Gärna i stor variation. Dessa utgör nämligen födan för bakterierna.
Du kan alltså svälta ut fina magbakterier genom att bli för strikt med kolhydraterna. Men kanske är du en person som varit gravt överviktig, haft diabetes etc. Då vill du ju inte börja ösa på med kolhydrater, eller hur. Jag har några tips:
För det första, tänk i termer av “net carbs”. Dvs fibrer är ju en slags kolhydrater, men eftersom de inte tas upp i tarmen behöver du inte räkna dem. Så om det totala kolhydratinnehållet är 6g, men av detta är fiberinnehållet 4g, så är det bara 2g kolhydrater “som räknas”. Vissa går så långt att säga att för varje gram fiber man får i sig i ett visst livsmedel så kan man äta ett gram “vanliga” kolhydrater i samma livsmedel utan att det räknas. Hur som helst, riktigt fiberrika lowcarb grönsaker missgynnar ingen – ös på med zucchini, aubergine och alla sorters kål tex.
För det andra, här kommer resistent stärkelse in. https://4health.se/rs-resistent-starkelse-the-new-it-inom-vikt-och-diabeteskost Resistent stärkelse räknas ju också som fibrer eftersom det också blir bakterieföda. Så testa att använda kallt potatismjöl som tillskott ett tag.
För det tredje – fibertillskott. Tillskott av tex fiberhusk kan gynna magfloran.
Om du nollar eller äter extremt lite kolhydrater är detta ett sätt att bibehålla maghälsan.
Nämnas ska också att ketoner faktiskt har en viss likhet i verkan som en bra magflora, dock inte när det gäller allt – men mer om detta i ett inlägg snart.
exempel på studier: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1828662/
Loke says
Än så länge är det väl bara teorier som gör gällande att vi behöver resistent stärkelse och att kosten kan påverka bakteriefloran i tjocktarmen?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Loke
Tack för din kommentar
Jag säger inte att vi behöver resistent stärkelse, men vi behöver mjuka/lösliga fibrer. Att magfloran är viktig för hälsan är visat i studier, att magfloran behöver mjuka fibrer är visat i studier, och att resistent stärkelse fungerar som mjuka fibrer är också visat. Så jag skulle säga att det inte bara handlar om teorier, utan att detta är fakta.
Min slutsats är alltså att om man äter för lite grönsaker, kan tillskott av resistent stärkelse vara en lösning
Loke says
Jag antar att du med magfloran menar tjocktarmfloran. Eller? Att det finns studier i ämnet är inte detsamma som fakta. Det kan lika gärna finnas en drös studier som motsäger ditt resonemang.
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, när blir det fakta? en ganska filosofisk fråga. inte mycket fakta finns i så fall.Men skicka gärna länkar till de studier som motsäger mitt resonemang. Tacksam för input!