Nu kommer ett inlägg för dig som gillar mina “så funkar det i kroppen”-inlägg.
RS, ja alltså inte RS-virus, utan Resistent Stärkelse. Det är det nya heta i kostvärlden. Själva begreppet resistent stärkelse är inte alls nytt, men den blodsockersänkande effekten det kan ha har just blivit en snackis. För en gångs skull något jag faktiskt tror har potential för en del människor (jag brukar annars rata ganska många dietflugor)
Vad är det?
Reistent stärkelse är stärkelse som inte bryts ner i tunntarmen (där annars nedbrytning och absorption av vår mat sker) utan i tjocktarmen. Resistent stärkelse räknas därför som lösliga fibrer, eller prebiotika.
Prebiotika är kolhydrater som når tjocktarmen utan att brytas ned på vägen. Där blir de mat åt probiotiska bakterier (även kallade mjölksyrabakterier). Prebiotikan, dvs bakteriematen, ger tillväxt av probiotika, vilket i sin tur ger ökad produktion av kortkedjade fettsyror och en sänkning av pH-värdet i tarmen. Effekten kan bl.a. vara mindre inflammation. Dessutom kan den resistenta stärkelsen vara bra för reparation av tarmslemhinnan.
RS finns i kall mat, tex potatis som kylts, då stärkelsen återgår till sin tidigare raka struktur under nedkylningen. Det finns även i omogna frukter och grönsaker. Och i potatismjöl, men mer om detta snart.
Fördelar
Resistent stärkelse har nu blivit hett eftersom det kan ge ökad insulinkänslighet och sänkt blodsocker. Det betyder alltså snabbare viktminskning för den som har ett högt blodsocker. Många överviktiga är insulinreistenta, eller har rent utav hunnit utveckla diabetes. Då kan reistent stärkelse sänka deras blodsocker och därmed bl.a. påskynda viktminskning. Även du som inte är insulinreiststent kan ha fördel av RS om du äter lite liberalare, dvs med lite mer kolhydrater i kosten.
RS kan dessutom fixa en del magproblem eftersom det sägs läka läckande tarm (leaky gut). Magfördelar har dock all prebiotika eftersom den göder våra fina tarmbakterier och därmed gynnar tarmfloran.
Hur gör man?
Hur får du då i dig RS? Jo, det mest effektiva är potatismjöl som du blandar med kallt vatten. Det finns som sagt även i kall potatis, men i mycket mindre mängd och med mycket mer blodsockerhöjande stärkelse som du får på köpet.
Martina gjorde pudding på det genom att blanda vatten, potatismjöl och kakao (kallt!). Hon har även gjort en fin tabell där du kan se mängderna resistent stärkelse i förhållande till “vanlig” stärkelse här: http://www.highfatfitness.net/wp-content/uploads/2014/04/1977084_10152155388774807_1295509001320857268_n.jpg
Erfarenheter
Erfarenheterna verkar variera – en del rapporterar signifikant sänkt blodsocker, andra ingen effekt alls. Många får förstoppning som en biverkan. Men just vad gäller förstoppningen har jag en teori.
Hantera biverkningarna
Jag tror att de som blir förstoppade av RS har en nedsatt tarmflora. Förstoppning är nämligen ett tecken på detta. Och med nedsatt menar jag för få bra bakterier, både för få sorter och för liten kvantitet. Överlag så leder kostförändringar till förstoppning just på grund av detta. Så är ofta fallet när man åker på semester och byter kost, eller när bebisar som ätit bröstmjölk börjar med vanlig mat. Kroppen måste hinna anpassa sig till kosten och bygga upp tarmfloran för att kunna bryta ner den.
Om den som får förstoppning testar att lägga in resistent stärkelse regelbundet, och med upptrappande av dos, kanske förstoppningen går över genom att den föda som RS utgör för vissa bakterier till slut kommer att öka mängden av bakterier (probiotika). När det finns fler probiotiska bakterier som fixar nedbrytningen så klarar magen av RS.
Vad tror du? Och om du hunnit testa – vad har du för erfarenhet av det? Kommentera gärna nedan!
Länkar till mer på ämnet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Resistant_starch
http://www.marksdailyapple.com/the-definitive-guide-to-resistant-starch/#axzz2zX5RqL30
http://livinlavidalowcarb.com/blog/whats-all-the-fuss-about-resistant-starch/21292
Jassa says
Hej Anna!
Tusen tack för ditt enastående jobb! Insuper all kunskap du sprider omkring dig med stor glädje och nyfikenhet. En sak jag funderar på är hur det ser ut med intag av potatismjöl som rs under graviditet?
Mvh. Jassa
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack! 🙂
Det är nog bara att köra på med potatismjöl under graviditet. Kan inte se att det skulle vara annorlunda på något sätt
Hanna says
Hej!
Jag är sjukskriven för utmattningssyndrom. Jag äter lchf men upplever att jag måste äta väldigt ofta ändå för att hålla blodsockret i fas. Antar att det har att göra med utmattade binjurar? Funderar på om RS kan vara något för mig? Jag skulle gärna slippa att vara helt skakis varje morgon innan jag fått i mig frukost.
Anna-Lena says
Hej Anna!
Tack för mycket bra blogg och podcast! Jag försökte gå in på länken om tabell för upptrappning av potatismjöl. Lyckades inte! Finns det någon annan länk? Jag vill gärna prova ”Potatismjöldrink” för att sova bättre.
Anna Sparre @ 4health.se says
ok, ja det är ju ett väldigt gammalt inlägg det här, så vissa externa länkar kanske inte finns längre.
men RS är ffa bra för tarmfloran, de flesta märker inte så mkt på sömnen
rekommenderar att börja med 1/2-1 tsk utrört i lite vatten om dagen och så trappar du långsamt upp det tilla du är på 1-2 msk om dagen
Eva Lindroos says
Jag skulle vilja veta om kokt kall pasta som uppvärms på nytt ännu har kvar sin resistenta stärkelse, eller ombildas det på nytt till icke resistent stärkelse. Detta kommer inte tydligt fram i texter jag läst. uppvärmd pasta är godare än kall.
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, återuppvärmd pasta innehåller resistent stärkelse. Men vi pratar marginellt nu. Pasta är aldrig nyttig oavsett tyvärr. Bättre källor för resistent stärkelse är kallt potatismjöl, gröna bananer, kall el återuppvärmd potatis och bönor
Yvonne says
Hej,
Sen tre veckor strikt lchf främst för att få ner blodsocker och viktminskning. Hade 12 i fastande blodsocker i början och går lite upp och ner. Har nu två gånger tagit potatis mjöl på kvällen och visst var det lägre på morgonen. Ska fortsätta med det. Som lägst hade jag 7.6.