Jag fick en fråga i samband med inlägget https://4health.se/nej-faktiskt-inte-enbart-sensationsjournalistik-om-kottets-skadegorelse
Frågan var om rött kött är sämre än andra proteinrika livsmedel och mitt svar var att:
Egentligen så finns det inte några riktiga bevis på att rött kött skulle vara farligt, den här studien är den första jag sett som faktiskt visat något. Man vet egentligen inte riktigt varför rött kött i så fall skulle kunna göra skada, men det finns några teorier/spår:
1. För det första, anledningen att enkätstudier på kött ger ”farliga” resultat är med största sannolikhet nitriterna som är tillsatta i all korv, all bacon, charkuterier och vissa andra köttprodukter. Nitriter är ett konserveringsmedel som i studier visat sig vara cancerframkallande
2. Rött kött är svårsmält och enligt bl.a. Charlotte Erlanson-Albertsson (som har bra koll på saker som inte har med fett att göra ) så kommer en del av köttet vi äter ner osmält i tjocktarmen. När det där angrips av bakterier så bildas nitrosaminer som kroppen uppfattar som främmande. Det kan leda till en immunrespons, bl.a. inflammationer i tarmen. Den här teorin är förenlig med studien jag skrivit om eftersom resistent stärkelse har en antiinflammatorisk verkan i tjocktarmen.https://4health.se/darfor-ar-ketoner-antiinflammatoriska-pa-samma-satt-som-en-god-magflora
3. rött kött steks och grillas i regel oftare och hårdare än vitt kött. Och de ämnes som bildas då är cancerframkallande
4. Homocystein (detta glömde jag skriva i svaret). Potentiellt skulle man kunna få för höga nivåer av homocystein om man äter kött i frånvaro av vit B12, B6 och folsyra. B12 och B6 finns i köttet, så det bör inte vara någon fara, folsyra finns i ouppvärmda grönsaker, ffa mörkgröna. Homocystein är känslig för oxidation. När homocysteinnivåerna är för höga bidrar det till oxidation/bildning av fria radikaler (vilket har en koppling till cancerrisk), och det kan påverka kroppens stödjevävnader och nervcellsreceptorer.
Så det man kan göra själv är bl.a. att hellre ångkoka och laga i ugn och att äta fiberrika samt mörkgröna grönsaker till sitt kött. Dessutom kan man gärna ta tillskott av resistent stärkelse https://4health.se/vem-behover-resistent-starkelse
Min personliga åsikt är att jag inte tror att rött kött är farligt. Men jag vet ju inte. Däremot är frågan hur mycket stora djur vi fångade under evolutionen. Jag tror inte att det var var dag, utan att ägg, fisk och smådjur var vanligare. För det andra bör vi inte äta alltför mycket protein av andra anledningar: https://4health.se/minska-pa-proteinet och https://4health.se/minska-protein-del-2-om-amnesomsattningsprocesser-och-cancer
[…] Om rött kött både i podcastversion https://4health.se/avsnitt-5-rott-kott-och-magbakterier och att läsa https://4health.se/varfor-skulle-rott-kott-kunna-vara-farligt […]