Det har varit väldig uppståndelse kring Vetenskapens världs avsnitt om faran med kött. Kostdoktorn recenserar och bemöter informationen här: http://www.kostdoktorn.se/sensationsjournalistik-om-kott-vetenskapens-varld
Jag håller med om att enkätstudier som programmet refererar till inte är mycket att ha. Enkätstudier kan som vanligt innefatta köttprodukter som tex innehåller cancerframkallande nitriter etc. Och forskarna har ingen kontroll över om enkäten instämmer med verkligheten. Men jag måste ändå säga att det finns en liten intressant studie i detta, som på ett sätt “bekräftar köttets farlighet” (även om större studier skulle behövas).
En grupp australiensiska forskare vid Flinders University i Adelaide lät 23 friska försökspersoner äta 240 gram tillagat kött om dagen i fyra veckor. Forskarna tog vävnadsprover från försökspersonernas tarmar och kunde se att många av deltagarna på den korta tiden hade hunnit utveckla cellskador som tydde på ett förstadium till cancer. forskarna kunde se förändringar i tarmcellernas arvsmassa i ett område som brukar vara aktivt när frisk vävnad omvandlas till att bli elakartad.
Men de försökspersoner som samtidigt fått resistent stärkelse uppvisade inte de här förändringarna.
Med det sagt så vill jag betona att jag ändå inte anser att kött är farligt. Min slutsats är att studien tyder på att kött bör kombineras med lösliga fibrer/grönsaker och/eller resistent stärkelse.
Läs mer om resistent stärkelse här: https://4health.se/?s=resistent+stärkelse
Läs mer:
studien: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25092886
tidigare liknande studie på möss (såklart inte lika relevant): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21885815
om programmet/ svt: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/maten-som-skyddar-dig-mot-kottets-farligheter
vetenskapens värld/ programmet: http://www.svtplay.se/vetenskapens-varld
Tina says
Intressant. Men hur många äter bara kött?
Och vart tog sömntipsinlägget vägen?
Anna Sparre @ 4health.se says
sorry, sömntipset är tillbaka igen 🙂
Nja, inte många äter bara kött, men det finns ju en hel del som nollar och utesluter grönsaker
Omnivoren says
Om du har bra koll på forskningen kring detta kanske du kan svara på mina funderingar. Det verkar ju som att rött kött är dåligt i vissa avseenden och att resistent stärkelse är bra. Men är rött kött sämre ur den undersökta aspekten än andra proteinrika livsmedel som inte innehåller resistent stärkelse eller andra fibrer som gynnar tarmfloran? Har man testat ägg, fisk, musslor, räkor, tofu, ost, gelatin, lever, kyckling etc?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej!
Egentligen så finns det inte några riktiga bevis på att rött kött skulle vara farligt, den här studien är den första jag sett som faktiskt visat något. Man vet egentligen inte riktigt varför rött kött i så fall skulle kunna göra skada, men det finns några teorier/spår:
1. För det första, anledningen att enkätstudier på kött ger “farliga” resultat är med största sannolikhet nitriterna som är tillsatta i all korv, all bacon, charkuterier och vissa andra köttprodukter. Nitriter är ett konserveringsmedel som i studier visat sig vara cancerframkallande
2. Rött kött är svårsmält och enligt bl.a. Charlotte Erlanson-Albertsson (som har bra koll på saker som inte har med fett att göra 🙂 ) så kommer en del av köttet vi äter ner osmält i tjocktarmen. När det där angrips av bakterier så bildas nitrosaminer som kroppen uppfattar som främmande. Det kan leda till en immunrespons, bl.a. inflammationer i tarmen. Den här teorin är förenlig med studien jag skrivit om eftersom resistent stärkelse har en antiinflammatorisk verkan i tjocktarmen. https://4health.se/darfor-ar-ketoner-antiinflammatoriska-pa-samma-satt-som-en-god-magflora
3. rött kött steks och grillas i regel oftare och hårdare än vitt kött. Och de ämnes som bildas då är cancerframkallande
Så det man kan göra själv är bl.a. att hellre ångkoka och laga i ugn och att äta fiberrika grönsaker till sitt kött. Dessutom kan man gärna ta tillskott av resistent stärkelse https://4health.se/vem-behover-resistent-starkelse
Hoppas det svaret hjälpte dig!