En ny stor internationell studie visar att salt i maten inte är farligt (igen). Att få i sig motsvarande drygt två teskedar per dag ökar inte riskerna för hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke. Bakom studien står forskare från ett tjugotal länder och deras slutsats är att de flesta inte ökar sina hälsorisker så länge de håller sig under en daglig saltkonsumtion om 12,5 gram, eller två och en halv tesked. De eventuella påstådda hälsofarliga effekterna av mer salt än så går också att dämpa med en god kost i övrigt.
Generellt behöver folk inte vara bekymrade över just saltet. Vi vet mer och mer att vuxna individer inte behöver bry sig särskilt om saltet, berättar en av forskarna som är professor i medicin. Även för den som äter mer salt än så, kan hälsoriskerna enligt studien hållas nere med en förbättrad kost med mer grönsaker, frukt och andra kaliumrika livsmedel.
I studien ingick 94 000 personer, 35-70 år gamla, från 18 regioner runt om i världen. De följdes under i genomsnitt åtta år. Det är första gången underlaget är så omfattande, med representation från i stort sett hela världen.
Samtidigt får vi inte glömma bort att tre fjärdedelar av det salt vi äter kommer från färdiglagad mat, ost, bröd och smör som vi inte har någon kontroll över. Vi som äter rena råvaror behöver oftare tänka åt andra hållet – dvs att vi inte får glömma bort saltet.
Läs mer om salt i tidigare inlägg, tex: https://4health.se/forskare-uppmanar-oss-att-ata-mer-salt och https://4health.se/mindre-salt-hogre-risk och https://4health.se/?s=salt
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31376-X/fulltext
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ny-studie-mattligt-med-salt-inget-hot-mot-halsan
[…] vitaminer finns det en del mineraler som är viktiga att se till att få i sig, tex kalium, natrium och magnesium. Läs gärna mer om vilket magnesium som är bäst här.Läs mer om vad vi […]