Trots att färre svenskar röker och dricker så kostar ohälsan 120 miljarder kronor per år (bl.a. utebliven produktion och direkta sjukvårdskostnader) och hälsomålen (regeringens) uppnås inte. Stora rubriker för några dagar sedan, och folkhälsoinstitutet tror att lösningen är en ny komplicerad politisk och ekonomisk modell.
Svaret är enklare än så.
Vad beror de 120 miljarderna på då? Ja, kosten såklart, och de felaktiga officiela kostråden.
Ett högt kolhydratintag som rekommenderas ger högt blodsocker och högt blodinsulin. Detta har inte bara en fettinlagrande effekt, utan också är inflammatoriskt och därför kan öka risk för bl.a. hjärt- och kärlsjukdom. För att inte tala om följderna för diabetiker som inte ens tål kolhydrater.
Mängden av tillsatser ökar ständigt och effekten av tillsatscoctailen är ett outforskat område. Vad man kan säga är att även vissa enskilda tillsatser är cancerogena i djurförsök, och många tillsatser framkallar allergiska symtom, migrän etc. De stora livsmedelsproducenternas makt är stor och reglerna för hur man får späda ut eller göra om livsmedel för att de ska bli billiga och ändå smaka mat hålls relativt liberala.
En felaktig fördelning mellan olika fettsyror ökar risk för besvär med allt från migrän och värk till kärlsjukdomar och astma. Våra kostråd säger att vi ska äta fleromättat fett och gärna vegetabiliskt sådant. Detta ger oss inte bara celler med brist på hållbart, stabilt mättat fett, utan ett överskott på Omega6 och därmed ofta allvarliga symtom och sjukdomar.
Och så vidare, osv…
Läs mer om hur våra myndigheters kostråd kommit till här https://4health.se/historien-bakom-vara-myndigheters-kostrad
Lämna ett svar