Visste du att tallriksmodellen, av många uttryckt som ”så som vi alltid ätit”, kom först 1992? Och att matpyramiden uppfanns av en dam utan särskild utbildning i näringslära som arbetade på KF? Eller att rekommendationen om att minska på intaget av mättat fett framför allt bygger på en studie som gjordes på 60-talet och idag är underkänd?
På 1930-talet upptäckte man hur man kunde mäta halten av kolesterol i blodet. Det verkade som att personer med högt kolesterolvärde kunde ha lite högre risk för hjärtsjukdom. Det verkade också som om man åt mycket fett kunde man höja kolesterolvärdet något (på kort sikt). En teori uppkom om att ”mer fett i kosten ger högre kolesterol i blodet, vilket ger högre risk för hjärtsjukdom”.
Teorin spred sig på 50-talet och de som förespråkade den genomförde ett par studier som verkade tala för att den stämde. Framförallt var det Ancel Keys studier The Six Countries Study och The Seven Countries Study som övertygade. I studierna jämfördes hur mycket fett respektive mättat fett man åt i ett land med antal döda i hjärtsjukdom i landet. Studierna har i efterhand ifrågasatts och underkänts av många. Det visade sig bl.a. att Keys valde ut länder som gav ett fint samband. Om man tog med alla 22 länder han hade tillgång till data från så fanns inget samband alls.
Keys lyckades dock övertyga många. Men för att bevisa att fett är farligt krävs mer bevis än en sådan epidemiologisk studie. Fortfarande har man dock inte kunnat visa att fett skulle vara farligt.
Det fanns dock andra drivkrafter än vetenskapen. Många ansåg under 60-talet att fett och kött var omoralisk pga svält i U-länder. Att fett skulle vara farligt fick även starkt stöd från de företag som tjänar på det. Detta ledde till de första officiella kostråden både i Sverige och i USA, där man rekommenderade att minska fettintaget till 30 procent och istället äta mycket mer kolhydrater. Många vetenskapsmän protesterade starkt mot den oprövade rekommendationen, som trots det levde vidare.
Teorin om att fett är farligt hade snabbt blivit en officiell sanning, trots att den aldrig bevisats. Forskare som ifrågasatte det fick också svårt att få sina studier bekostade.
Det gjordes några olika studier som publicerades mellan 1980 och 1984, men man kunde fortfarande inte visa att fett var farligt. Ett par verkade istället peka i motsatt riktning. Dock visade en studie på kolesterolsänkande mediciner på en viss minskning av risken för hjärtinfarkt för dem som fått medicinen, samtidigt som de hade fått något lägre kolesterolvärden. Den pekade alltså på att medicinen hade effekt, men säger inget om kostens effekt eller om det faktiskt var den kolesterolsänkande effekten eller något annat i medicinens verkan som gav resultat. Ändå togs denna studie som ett bevis för hela teorin om att fett är farligt för kolesterol och att kolesterol är farligt för hjärtsjukdom, men det fanns alltså inga övertygande bevis för att fettsnål kost skulle leda till mindre hjärtsjukdom.
Det fanns en hel del vetenskapsmän som var oroliga för att en kostförändring med mindre fett och mer kolhydrater istället skulle leda till negativa hälsoeffekter. Det verkar som om de haft rätt. Sedan de fettsnåla kostråden började spridas i stor skala i början av 1980-talet så har västvärlden upplevt en epidemi av övervikt och fetma. I USA har andelen överviktiga och feta mer än fördubblats på 20 år, bara en tredjedel har normal vikt. Även i Sverige har en dubblering av andelen feta personer skett på från slutet av 1980-talet. Vi har också fått en epidemi av diabetes typ 2.
Stora välgjorda nyare studier visar ingen vinst av att minska på intaget av fett, inklusive mättat fett, snarare tvärtom. Tex WHI (Women´s Health Initiative), en studie där 50 000 kvinnor följdes under 8 år och där det istället fanns en tendens till ökad risk för hjärtsjukdom i lågfettsgruppen.
Allt fler kommer fram till samma sak och teorin om att naturligt fett skulle vara farligt är i stort död sett (ur ett forskningsperspektiv). Amerikanska Diabetesförbundet och svenska Socialstyrelsen har godkänt lågkolhydratkost och mycket fett för behandling av diabetiker/viktnedgång.
Dvs vi börjar komma tillbaka dit vi faktiskt var innan de galna kostrådens intåg. Hjärtläkaren dr Blake F. Donaldson körde hård lågkolhydratkost på sina feta patienter i decennier och gav ut en bok om detta 1962. Dr Richard Mackarness drev Englands första klinik för fetma. Han skrev 1958 sin första bok “Eat Fat And Grow Slim” som tog upp den bedrägliga kaloriteorin och föreslog en stenålderskost med obegränsad mängd protein och fett, men hårt begränsat kolhydratintag. Boken blev väldigt populär och gavs ut i många upplagor.
Mer om kolesterol i tidigare inlägg hittar du här.
Inlägget är skrivet fritt efter Ideologin och Pengarna bakom kostråden (se lästips) samt efter Andreas Eenfeldt (se Kostdoktorn under länkar)
[…] mer om hur våra myndigheters kostråd kommit till här https://4health.se/historien-bakom-vara-myndigheters-kostrad Det här inlägget postades i Ohälsa & Sjukdomar och har märkts med etiketterna diabetes, […]