B12-brist är mycket allvarligt och påverkar många viktiga funktioner i kroppen, inte minst nervsystemet. B12-brist kan ge allt från blodbrist till skador på nervsystemet.
Varje år kommer det in spädbarn till barnsjukvården på sjukhuset i Lund med symptom på B12-brist. Bl.a. har bebisar kommit in med kramper. Orsaken är ibland att den ammande mamman äter vegankost och därför inte får i sig tillräckligt med B12.
Men det finns ju fler orsaker till B12-brist. En mycket vanlig anledning är för lite magsyra. (https://4health.se/188-magsyra-och-sanningen-om-sura-uppstotningar) Magsyran behövs för att vi ska kunna frigöra det ämne i magsäcken som kallas Intrinsic factor (IF) med vars hjälp kroppen tar upp vitamin B12 ur maten. Utan magsyra utsöndras inte Intrinsic factor och vi riskerar att få B12-brist. Vår genetik kan också påverka vilka former av B12 vi bör ta om vi ska ta tillskott. Gener som tex MTRR påverkar detta.
Som jag skrev för inte så länge sen: Det är såklart bra att äta en vegetarisk grund om denna består av i huvudsak grönsaker, nötter osv. Men det finns många näringsämnen som vi behöver få i oss från animalier. Vi behöver inte äta kött eller mängder av animaliska produkter, men vi behöver en del. Vi behöver ämnen som omega-3 (i rätt form), fullvärdigt protein med alla aminosyror i tillräcklig mängd, vitamin B12 och A-vitamin i rätt form (nej, betakaroten räcker inte för många av oss. En del har stora svårigheter att omvandla ”retinolekvivalenter” till ”riktig” A-vitamin).
Läs gärna mer bl.a. här: https://4health.se/?s=vego
https://www.hd.se/2018-12-24/flera-fall-med-b12-brist-hos-babisar-ammande-veganmamma-en
Lämna ett svar