Forskare har studerat över 100 000 människors kost under 30 år och konstaterar att det finns en koppling mellan att äta avokado och ett friskt hjärta.
Att äta två eller fler avokador i veckan kan minska risken för hjärtsjukdomar med en femtedel, visar den nya studien.
Man undersökte 68 000 kvinnors och 41 000 mäns kost var fjärde år i 30 år.
I studien fann man att de som ofta åt avokado minskade risken att få kranskärlssjukdomar med 21 procent, i jämförelse med de som inte gjorde det.
Det är alltså en observationsstudie, dvs en epidemiologisk studie, så orsakssamband kan inte fastställas.
Många recept med avokado hittar du via kategorin recept: https://4health.se/category/recept eller sök på avokado: https://4health.se/?s=avokado
Testa tex avokadogrädde https://4health.se/gradde-pa-avokado-och-gron-banan-en-riktig-tarmfloraboost
eller chokladmousse på avokado: https://4health.se/chokladmousse-chokladpudding-pa-avokado-helt-fritt-fran-gluten-mejerier-och-agg
jag vet, avokadoodling slukar mycket vatten. Jag inkluderar ofta miljöaspekten, bl.a. genom att uppmana dig att äta det du har utanför dörren 🌱och att äta alla delar på både växter och djur etc. Men det är hälsa som är mitt kunskapsområde, så jag börjar alltid i den änden… och så får du använda informationen på det sätt som passar just dig och kanske tipsa om miljövänliga alternativ i kommentarerna 🙏💕
Ur studien:
This study included 68 786 women from the NHS (Nurses’ Health Study) and 41 701 men from the HPFS (Health Professionals Follow‐up Study; 1986–2016) who were free of cancer, coronary heart disease, and stroke at baseline. Diet was assessed using validated food frequency questionnaires at baseline and then every 4 years. Cox proportional hazards regressions were used to estimate hazard ratios and 95% CIs. A total of 14 274 incident cases of CVD (9185 coronary heart disease events and 5290 strokes) were documented over 30 years of follow‐up. After adjusting for lifestyle and other dietary factors, compared with nonconsumers, those with analysis‐specific higher avocado intake (≥2 servings/week) had a 16% lower risk of CVD (pooled hazard ratio, 0.84; 95% CI, 0.75–0.95) and a 21% lower risk of coronary heart disease (pooled hazard ratio, 0.79; 95% CI, 0.68–0.91). No significant associations were observed for stroke. Per each half serving/day increase in avocado intake, the pooled hazard ratio for CVD was 0.80 (95% CI, 0.71–0.91). Replacing half a serving/day of margarine, butter, egg, yogurt, cheese, or processed meats with the equivalent amount of avocado was associated with a 16% to 22% lower risk of CVD.
Conclusions: Higher avocado intake was associated with lower risk of CVD and coronary heart disease in 2 large prospective cohorts of US men and women. The replacement of certain fat‐containing foods with avocado could lead to lower risk of CVD.
Lena i Umeå says
Några reflektioner kring Zoe Harcombes kritik mot studien?
Anna Sparre @ 4health.se says
Inte sett hennes kommentarer kring studien. Men det är som sagt en observation, ingen RCT, så man kan inte säga mer än att de som äter avokado av okänd anledning får mindre hjärtsjukdom
Annika Dahlqvist says
Zoë Harcombes kritik av studien:
https://www.zoeharcombe.com/2022/04/avocados-heart-disease/