Nu publicerar jag om en gammal favorit som jag först la upp på våren 2012. Jag känner att jag nu gör detta så ofta och att jag hittat de perfekta proportionerna.
Ingredienser:
- 1 ägg (Rumstempererat brukar vara nyckeln till framgång. Skillnaden i detta recept jämfört med andra är att hela ägget inklusive vitan ska användas)
- 2 dl rapsolja (byt 1/2 dl mot olivolja om du gillar smaken)
- 1 tsk dijonsenap
- 2 msk vitvinsvinäger
- ev lite salt och peppar
- rosmarin eller annan ört (eller vitlök för aioli) kan tillsättas i efterhand om så önskas
Det enda du behöver göra är att blanda alla ingredienser och mixa ihop med stavmixer. Tänk på att både olja och ägg ska vara rumstempererade. Jag tar en glasburk som är stor nog för att få ner stavmixern (tex en från Cocosa kokosfett 🙂 ) När du lägger i alla ingredienser så hamnar äggulan i botten och oljan lägger sig ovanpå. Tryck ner stavmixern längst ner i botten och kör ca 5 sekunder, dra den sedan långsamt uppåt medan den kör. Klart! Det funkar eftersom oljan av sig självt “droppar ner sig” i ägget som ligger i botten.
Så här skrev jag 2012: Hemlagad majonnäs är ett toppenalternativ till sås – mejerifritt dessutom! Sigrid Bárány, Sveriges Mästerkock alltså, gjorde världens enklaste majonnäs i nyhetsmorgon i helgen. Sigrids recept via länk nedan
http://www.recept.nu/1.327845/sigrid_barany/tillbehor/majonnas_och_rosmarinmajonnas
Lotte says
Precis så gör jag majonäs, fast mängden rapsolja är 3,5 dl till samma mängder av övriga ingredienser (1 tsk dijon, 1 snål msk vit vinäger och lite citronsaft, salt) Örter har jag aldrig prövat med. För aioli samma men byter 1/2 dl olja till oliv + 1 pressad vitlöksklyfta.
Du kan använda vilken billig stavmixer som helst börja längst ner och för den sakta upp tar ca 5 – 10 sek.
Obs! rumstempererade ingredienser.
Den blir gudagod och håller i 2-3 veckor i kylen! Brukar dock ta slut snabbare!
Lotte says
Var försiktiga med olivoljan! Den har stark smak, lite metallisk om man använder metallblad lite för lång tid.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tackar för dina tips Lotte, toppen!
Anna Sparre @ 4health.se says
Tänkte bara kommentera att min majonnäs blir väldigt lös när jag gör med så mycket olja. Så jag brukar göra enligt ovan, men sen lägger jag ytterligare ett rumstempererat ägg i en ny burk, häller över den lösa majonnäsn där och kör likadant med stavmixer en gång till – då blir det helt perfekt!!
Anna says
Jag har testat både receptet ovan, samt att ta en andra burk med 1 ägg och hälla över den första burken majonäs för att mixa en gång till. Men det blir rinnigt ändå! Har du några tips?
Kan man testa en tredje burk med ett ägg och mixa ytterligare en gång, eller något annat. Kan det bli bättre om man tar mindre olja?
Har använt en smal burk (precis så att stavmixern går ner) och rumstempererade ingredienser samt börjat med stavmixern i botten…
Skulle så gärna vilja få till en bra majonäs på det här enklar sättet!
Catarina says
Men då borde man väl kunna köra med två ägg från början?
Putte says
En fråga om just rapsolja. Ska den vara kallpressad eller går det lika bra med varmpressad? Hur är det med just kall och varmpressat fett! Spelar det så stor roll? OM man då lever ett High Fatt liv?
Anna Sparre @ 4health.se says
Lyssna på avsnitt 30 i podden om fetter
Putte says
Tack! Då får jag göra din majonnäs en annan dag då… För jag mena i ditt recept på majonnäs du skriver ju: 2 dl rapsolja.
Putte says
Shiiit, va dålig podcast och den besvara inte min fråga heller. Så, tack för ett helt värdelöst svar ;-D Då fortsätter jag göra min majo på smör/ghee istället som jag alltid gjort för då får jag i mig bästa fettet.