Aftonbladet har idag en artikel som baseras på The Telegraphs intervju med Richard Lowe, professor i psykologi vid Drexel University i Philadelphia.
Inget nytt, men likväl trevligt att ämnet uppmärksammas. Bl.a. skriver man att
“Du köper en chokladkaka, tänker ta en ruta till kaffet och spara resten. Men du kan inte sluta. Du känner att du måste fortsätta äta så länge det finns choklad kvar att tillgå. Samma känsla får dig att fortsätta stoppa godisbitar eller chips i munnen fast att du redan ätit så mycket att du mår illa. Du känner dig lite skamsen och beklagar dig över din dåliga självdisciplin.”
“lusten att äta godsaker trots att du inte är hungrig inte kommer sig av dålig karaktär, skriver The Telegraph. Orsaken är en kraftfull fysisk reaktion som är svår att kontrollera. Psykologiexperter tror att det ligger två drivkrafter bakom vårt ätande. Den första är ett system som genom kommunikation mellan hjärnan och matsmältningssystemet reglerar aptiten efter kroppens energibehov. Det är detta system som gör att det börjar kurra i magen när du behöver äta. Den andra drivkraften kallas hedonistisk hunger, eller njutningshunger. Då är det i stället hjärnans belöningssystem som går i gång på att se, känna lukten av eller bara tänka på vissa typer av mat. Den får oss vilja äta, fast att vi inte är hungriga.”
“belöningssystemet i hjärnan triggas när det kommer i kontakt med mat som innehåller mycket fett, socker eller salt, på ett sätt som liknar beroendet hos en drogmissbrukare. Hjärnan börjar frigöra dopamin, ett hormon som får dig att njuta genom känslor av eufori och lust.”
“utvecklades under jägar- och samlartiden, då vi hade ett behov av att kunna äta mer än vi behövde.”
Lämna ett svar