När jag skrev inlägget om varför man bör fundera över att minska sin brödkonsumtion häromdagen beskrev jag 3 anledningar, men glömde en viktig anledning – akrylamid.
Kanske känner du till akrylamid efter skriverierna om framförallt chips för några år sedan (och såklart – Rhoca-Gil från tunnelbygget vid Hallandsåsen). Akrylamid är ett nervgift och en carcinogen, dvs potentiellt cancerframkallande. Och det är inte bara chips och Rhoca-Gil som innehåller akrylamid.
Akrylamid kan bildas vid upphettning av kolhydratrika livsmedel. Genom så kallade maillardreaktioner som sker när sockerarter reagerar med vissa aminosyror (asparagin tror man) bildas bl.a. akrylamid. Detta sker framförallt genom upphettning vid höga temperaturer och/eller under lång tid. Så kolhydratrika livsmedel som man har “överbakat” är källor för akrylamid. De största källorna till akrylamidintag är potatisbaserade produkter, som chips och pommes frites samt spannmålsbaserade produkter som bröd, flingor och knäckebröd.
[…] Postat den 8 juli, 2012 av Anna Sparre @ 4health.se Jag har skrivit bl.a. om akrylamid- ( https://4health.se/akrylamid )och PAH-bildning (https://4health.se/pah-%E2%80%93-skadliga-amnen-av-grillning-mm )vid tillagning. […]