En hjärtläkare uttalar sig för svt, som i sin tur skriver en artikel på temat. Där kan man läsa att hårdare träningsformer som militärträning och crossfit, liksom utmaningar som Vasaloppet, kan vara skadligt för den otränade vardagsmotionären.
Redan där hajar jag till, för det är en enorm skillnad på kort och intensiv träning och Vasaloppet. För en sak är helt korrekt, att åka Vasaloppet och springa maraton gör man inte ur en hälsoaspekt. Det kan vara roliga utmaningar, men hälsomässigt är det nedbrytande på flera sätt – både invärtes pga höga stresspåslag, njurar som tar stryk av maratonlöpning, och mer utvärtes skador som knäförslitningar. Vi är gjorda för att förflytta oss långt och att inte sitta still, men inte att hårdbelasta kroppen under så lång tid. Läs mer här: https://4health.se/darfor-tranar-du-for-mycket
Men att likställa det med kort och intensiv träning tycker jag är helt felaktigt. Vi är gjorda för korta snabba spurter. Hur tror ni att det fungerade när vi levde som jägare och samlare? Blev vi skrämda eller jagade så spurtade vi såklart kort och intensivt. Likaså när vi skulle få tag på ett byte. De enda farorna med detta är möjligen ledskador om vi inte är tillräckligt starka när vi sätter igång med att springa intervaller. Och även om resten av dygnet är helt stillasittande eller monotont på annat sätt. Just detta sista skrev jag mycket om i serien om biomekanik, tex här https://4health.se/hur-du-drar-nytta-av-din-traning-genom-det-du-gor-daremellan-biomekanik-del-3 och jag pratade också om det i podcastavsnitt 21 https://4health.se/avsnitt-21-undvik-vark-och-skada-sa-paverkar-du-din-bindvav-och-sa-har-undviker-du-belastningscancer-och-arteriellt-plack
Dvs du vill röra kroppen och byta ställningar och positioner så ofta som möjligt, men intensiv träning är ett nyttigt inslag i detta. För som jägare och samlare som spurtade emellanåt, gick vi också och samlade mat, vi umgicks, dansade och satt absolut inte still på stolar, men sprang inte heller maraton.
Det jag håller med om i artikeln är att ja, många överdriver sin träning idag. I landet lagom har vi ont om lagom fysisk aktivitet. Antingen hårdtränar vi – gärna långa enformiga pass – eller så är vi soffpotatisar (eller kontorsråttor är nog bättre uttryckt).
I artikeln i svt skriver man om trenden där vanliga vardagsmotionärer i allt högre utsträckning börjar ägna sig åt elitidrott. Det har blivit mer extremt allting. Och det gäller inte bara korta pass, som ska vara allt hårdare, utan också de längre passen som nu ska vara superlånga och extrema.
Faran man hänvisar till är att överträning ökar risken för förmaksflimmer, och det är en sjukdom som med åren ökar risken för att få stroke. Här är det hjärtläkaren Mårten Rosenqvist på Danderyds sjukhus som uttalar sig.
En undersökning om Vasaloppsåkare har visat att ju fler vasalopp man deltagit i och ju snabbare man åkt desto större är risken att få förmaksflimmer.
En studie gjord på Karolinska Huddinge har visat att även ganska måttlig träning ger ökad förekost av förmaksflimmer, framför allt hos män.
Enligt en dansk studie om överlevnad är överlevnaden bäst hos de människor som tränar måttligt, medan risken att dö är förhöjd hos de som lever stillasittande eller tränar väldigt mycket.
Hjärtläkaren Mårten Rosenqvist träffar patienter som kommer och har någon slags rubbning på hjärtrytmen och undrar om de ska träna mer, men han brukar förklara att de ska träna mindre. Bra tycker jag, men jag hoppas att han nyanserar det och istället rekommenderar försiktig fysisk aktivitet som yoga, promenader etc som ett alternativ till att vila på en stol.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/intensiv-traning-skadligt-for-motionarer
Lämna ett svar