Det är det relativa rörelsemönstret som är viktigt (kanske till och med viktigast) för din hälsa. Jag ska förklara vad jag menar.
Problemet idag är att vi ofta har ett rörelsemönster som ser ut som på bild 1.
Dvs stillasittande (ingen rörelse, ingen rörelse,….) i enformig ställning, och sen plötsligt högintensiv belastning, och så en lång period av stillasittande igen. Detta medan naturen tänkt det mer som på bild 2. Dvs även om vi haft många perioder av vila under evolutionen så har det varit vila i varierade ställningar och på olika sätt.
På samma sätt som jag beskrivit i tidigare inlägg så går vi emot hur naturen tänkt det med belastning av kroppens celler. Men det är också så att eftersom din kropp nästan hela tiden utsätts för “ingen rörelse” / enformig ställning så är detta vad kroppen anpassar sig till. Den lilla högintensiva träningen blir bara en liten bråkdel i det annars stilla livet.
Det är också så att om denna korta träning är samma träning varje gång, och vilan däremellan är samma ställning var gång, så blir en del av dig relativt svagare hela tiden. Relativt de celler i din kropp som får träning/belastning/rörelse, så är de celler som inte belastas svagare. (alltså om fiber 1 och fiber 2 inte belastas så har de till en början samma “styrka”, men om fiber 1 helt plötsligt belastas och blir starkare, så är nu fiber 2 svagare än fiber 1, fiber 2 har relativt sett blivit svagare)
Katy Bowman, biomekanikguru, jämför det här med näringsämnen i kosten. Vi måste balansera dem, vi måste ha mineraler som magnesium och kalcium i balans. På samma sätt med rörelser, vi måste röra alla delar av vår kropp så att vi inte får en obalans.
Detta handlar inte om att vi ska sluta träna, utan att vi ska göra så gott vi kan för att variera vårt rörelsemönster. Det behöver inte vara just med träning, utan kan vara att vi går barfota istället för i skor ibland, att vi växlar mellan att sitta och stå vid vårt skrivbord, att vi sitter med datorn på golvet, sitter på huk, tränar på gräs eller i sand istället för på gymgolvet osv osv. Små variationer gör stor skillnad.
Vill du ha mer tips så läs Katy Bowmans bok “Move your DNA”. Jag har inte läst boken, bara lyssnat på henne, men hon är grymt bra!
en klick smör says
Hej! Vilket intressant inlägg! Jag brukar prata mycket med patienter om detta, att träningen bara är en del. Det är viktigt att förändra sitt rörelsemönster, gå ned på huk regelbundet exempelvis om man vill ha god rörlighet i höfter, knän och fotleder.
Anna Sparre @ 4health.se says
Så bra! Älskar huksittande 😀 Är du sjukgymnast?
en klick smör says
Japp, jag är sjukgymnast! Informerar också ofta om olika aspekter av styrka, koordination och spänst t ex.