Gluten undviker vi i stor mängd genom att äta en mjölfri lågkolhydratkost/stenålderskost. Men många unnar sig en bit mörk choklad eller lagar rätter med buljong eller sojasås i. En del av detta kan faktiskt innehålla gluten eller spår av glutan. Har du en mage som inte blir riktigt bra eller andra diffusa hälsoproblem så kan detta vara en bov – även om du testats negativ för glutenintolerans. (Läs mer om gluten i tidigare inlägg: https://4health.se/tag/gluten )
Bilden visar tex baksidan av ett vanligt mörkt choklad av märket Marabou Premium – kan innehålla spår av vete. Spår av vete/gluten är tillräckligt för att de mest känsliga ska bli dåliga. Och då kan det vara kört i 3 månader. Dvs för att testa om det hjälper att vara strikt glutenfri så måste du testa det i flera månader innan skadorna av denna autoimmuna reaktion har läkt.
Även annat godis innehåller ofta vete och gluten, tex lakrits, geishachoklad mm mm.
Andra fällor som man kanske inte tänker på är vanlig soyasås/soja som innehåller vetemjöl. Även en del buljonger, tex Kung Markattas ekologiska innehåller spår av gluten. Läs noga på baksidan av fonder och andra färdigsåser.
Kryddblandningar innehåller ofta vete/gluten. Läs alltid innehåll.
Havre innehåller inte gluten i sig och kan tyckas vara ett bra alternativ till den sportige eller barnen, men om du inte köper det från glutenfrihyllan så har det transporterats i samma bilar/tankar som annat spannmål/mjöl och innehåller därför gluten. Likaså quinoa som är en “nyttig” kolhydratkälla innehåller ibland spår av gluten (detta står i så fall på förpackningen).
Charkuterier och korvar kan innehålla mjöl eller spår av gluten. Läs alltid förpackningen. De namnskyddade korvarna, dvs de som har ett särskilt recept och minimumköttmängd som tex prinskorv och falukorv ska alltid vara glutenfria (dock är köttmängden för låg ändå om du frågar mig)
Quorn innehåller vete.
Tandkrämer, smink och hudvårdsprodukter kan innehålla vete. Balsam innehåller mycket ofta veteprotein (dvs gluten).
Cilla says
Ett tips och en länk ett tänkvärt inlägg.
http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/10/havre-och-majs-hur-sakert-ar-det.html