Jag har skrivit tidigare om glutenfällorna https://4health.se/ater-du-verkligen-glutenfritt-jag-tror-inte-det-har-ar-fallorna
Och även om många tål lite spår av gluten, så gör många inte det. Gluten i större mängder gör tarmen mer genomsläpplig hos alla. Hos personer med, eller med risk för, autoimmuna sjukdomar kan det ge enorm skada. Detta gäller även sådana som inte har en diagnostiserad glutenintolerans. Läs gärna mer här: https://4health.se/glutenintolerans-–-darfor-har-du-kanske-det-utan-att-veta-om-det och https://4health.se/tag/gluten
Men vad kan “spår av gluten” betyda? Det står ofta på förpackningar att produkter kan innehålla spår av gluten – inklusive på nyttiga frökex, på mörk choklad etc
När jag frågade Huså bröd (som gör nyttiga frökex) vad det betyder i deras fall svarade de så här:
“Så här är det i vårt bageri. Innan vi ska till med bak av frökex skrapas ( ej diskas) bakbord, degblandare, kavlingsmaskin. Verktyg som används i bageriet diskas. Vi handhar mjöl i samma lokaler fast inte samtidigt, och städar undan innan vi sätter i gång med frökex.”
Dvs, även om vissa bara handhar mjöl i samma lokaler när det står “kan innehålla spår av gluten” (vilket många säkert klarar) så kan det också betyda att bakbordet bara skrapas av emellan batcherna, vilket troligtvis betyder risk för betydande mängder gluten.
Birgitta Höglund's Mat says
Bra du tar upp det här, Anna, då vissa är väldigt känsliga för gluten och det kan räcka med mjöl som yr omkring där det bakas.
Men just de här kexen bakas inte direkt på bakbordet. Smeten hälls ut på en diskad plåt, ett bakplåtspapper läggs på och sedan kavlas det ut genom kavlingsmaskinen. Så närkontakt med bakytor där det eventuellt finns spår av mjöl förekommer alltså inte 🙂
Men har man svår celiaki är det förstås bäst att undvika kexen.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack igen för förtydligande Birgitta! Toppen!