En högfettskost minskar signifikant risken för bröstcancer, diabetes och hjärtsjukdom enligt en ny genomgång av forskningen.
Inga nyheter direkt, men jag tycker att det är intressant att ta upp just metaanalyser, där men verkligen ser över vad den befintliga forskningen säger; istället för att försöka vrida data i en liten studie för att få ett resultat man önskar.
Syftet var att summera litteraturen/ kontrollerade studier kring en medelhavskost utan några begränsningar på fettintag jämfört med andra dieter, och jämföra hälsoeffekterna. Man tittade på studier där minst 100 personer följdes i minst ett år med hänsyn till dödlighet, hjärt- och kärlhälsa, högt blodtryck och diabetes. För cancer tittade man på statistik (kohortstudier)
En sak forskarna påpekar är att forskningsunderlaget är begränsat, och olika studier använder olika definitioner på olika dieter. Men man konkluderar att en högfettskost kan minska förekomsten av hjärtsjukdom, bröstcancer och typ 2 diabetes.
Den kost som alltså var fördelaktig innehöll rikligt av tex olivolja, grönsaker, fisk, men även frukt, bönor och en del fullkorn. Och så obegränsat med fett. Och den jämfördes framförallt med kost som innehöll mer processad mat med mer mjöl och socker (typisk västerländsk kost)
“Conclusion: Limited evidence suggests that a Mediterranean diet with no restriction on fat intake may reduce the incidence of cardiovascular events, breast cancer, and type 2 diabetes mellitus but may not affect all-cause mortality.”
Studien: http://annals.org/article.aspx?articleid=2534409
Här är också en artikel om studien: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3696075/High-fat-diets-best-Mediterranean-diet-significantly-reduces-risk-breast-cancer-diabetes-heart-disease.html
[…] Stor översiktsstudie visar vilken kost som är bäst https://4health.se/bast-for-halsan-obegransat-med-fett-i-kost-typ-medelhavskost […]