Spola fram till 7 min och 30 sek för att passet ska börja
Alla inlägg och poddavsnitt
Vittnesmål från en sockerberoende
Mina modiga deltagare i en sockerberoendegrupp har skrivit ner några tankar som de delar med sig av för att fler ska kunna känna igen sig och hitta rätt. Här kommer ett vittnesmål från en kvinna:
¨Att inte tänka på något annat än var/när jag kan få tag i mer godis,kakor.
När jag är ensam hemma kan jag verkligen frossa i godsaker, när jag hör nån i dörren måste jag snabbt gömma undan det.
Undrar om mina döttrar har godis på rummet!? Snabbt in och leta igenom alla gömställen. Om jag hittar nåt stoppar jag i mej alltihopa utan att fundera på vad jag ska säga till dottern.
På kaffebjudningar:okoncentrerad, sitter mest och tänker på hur många extra kakor och tårtbitar jag kan ta utan att skämmas!
Sen —uppjäst i magen. Tillfredsställd men mår ändå inte bra. Känner ofta att detta är fel, att jag inte står ut att ha det så här, men jag vet inte hur jag ska ta mej ur det. Befinner mej i en nedåtgående spiral som bara drar mej neråt i sockerträsket.
Tänker ofta på kvällen: I morgon ska jag börja mitt nya liv, igen!!!!!!
Har aldrig förstått hur vissa kan nöja sig med en kaka/chokladbit och sen vara nöjda. Men det förstår jag nu, de är ju inte sockerberoende!! Så enkelt är det!
När jag nu kommit ur träsket, har jag: massor av tid som annars gick åt till att tänka på,köpa. vräka i mej “socker”. Mår bra, känner mig mycket, mycket lugnare.
Så visst finns denna sjukdom =sockerberoende/sockermissbrukare. Du som känner dig träffad -be om hjälp att ta dej ur detta gissel.¨
Hälsn Irene 50+
Missa inte heller att en ny grupp kommer att starta i slutet av september, förutsatt att det finns tillräckligt många som anmält sitt intresse. Anmäl genom att maila mig eller läs mer här https://4health.se/sockerberoende
”Nödfrukost” på sydeuropeiska hotell
I sydeuropa kan man inte vänta sig stordåd på frukostfronten. Oftanöjer sig italienare mfl med en kopp kaffe på morgonen. Möjligen med en vaniljbulle eller croissant.
Förr minns jag att det oftast bara serverades marmelad och rostat bröd, men nu för tiden finns oftast ost och skinka, yoghurt och ibland kokt ägg.
Min lösning har varit ett par “smörgåsar” gjorda på en ostskiva i botten. På den brer jag riktigt smör och på det lägger jag “pålägg” i form av skinka och/eller kokt ägg. Får givetvis ätas med kniv och gaffel, men riktigt mättande och gott 🙂
Hemma äter jag sällan charkprodukter som skinka pga mängder med konstiga tillsatser och dessutom ofta tillsatt druvsocker eller saltsockerlösning. Men här får det duga.
Middagar och luncher är utmärkta. Man beställer ofta kött och fisk för sig och tillbehör för sig. Så det blir färsk fisk med grillade grönsaker eller något annat gott och nyttigt.
Det här med kosttillskott
Fick en fråga angående var och vilka kosttillskott jag köper.
Sanningen är att jag använder nästan inget. Dvs inga piller om jag inte är säker på brist.
Är övertygad om att det är lätt att felanvända och att relativa mängder till andra vitaminer och mineraler kan bli fel. Funderar även på relativa mängder till de ämnen som kanske borde klassas som vitaminer, men som knappt är upptäckta ännu.
Dvs även om du äter multivitamin-/mineraltillskott så för det första innehåller de sällan alla vitaminer och mineraler du behöver. För det andra så finns det ämnen som ännu inte klassas som vitaminer, men som säkert kommer att göra det i framtiden. För det tredje är upptaget olika för olika sorters syntetiska tillskott, så även om du har RDI-doser (rekommenderat dagligt intag), så kanske du tar upp 99% av det ena ämnet, men 5% av det andra.
Så därför är jag oftast sparsam med tillskott. Istället brukar jag hitta mat som innehåller sånt som det är lätt att få brist på. Maten innehåller nämligen ofta även andra ämnen som balanserar det jag behöver. Dessutom är det lättare för kroppen att tillgodogöra sig många ämnen i naturlig form – och att reglera så att "lagom" mycket tas upp.
Några exempel på saker jag är noga med att få i mig är: Nötter för många mineraler inkl. magnesium (helst blötlagda då om man nu orkar, för att bli av med fytinsyra och öka upptaget) och mycket fisk och skaldjur för selen och jod.
Dagens online-yoga
Spola fram till 10 min för att passet ska börja!
Senaste kommentarer