Se den här utomordentliga filmen (bara 7 minuter)
Missa inte heller stödgruppen som startar 12 juni: https://4health.se/sokes-deltagare-till-grupp-for-sockerberoende-i-malmo
God väg till hälsa
Lär dig hur kroppen fungerar och påverka rätt processer i din kropp
[Läs mer...]
Se den här utomordentliga filmen (bara 7 minuter)
Missa inte heller stödgruppen som startar 12 juni: https://4health.se/sokes-deltagare-till-grupp-for-sockerberoende-i-malmo
Intolerans mot laktos (mjölksocker), gluten (spannmålsprotein) och soja är mycket vanligt. Vad säger det om vad vi är gjorda för att äta?
I norra Europa blev vi bofasta för ca 200 generationer sen (eller 4-5000 år sen). Då började vi odla spannmål och hålla boskap. 200 generationer är mycket kort tid ur ett evolutionsperspektiv och vi hinner inte anpassa oss till särskilt mycket på den tiden. Som en respons på att vi äter mat vi inte är anpassade för får vi diabetes, karies och … just det, allergi/intolerans.
Laktos- soja- och glutenintolerans ska ju inte beblandas med allergi. Vid glutenintolerans ger sig kroppens immunförsvar på tarmslemhinnan och börjar bryta ner denna eftersom kroppen uppfattar gluten som ett gift. Det är alltså en autoimmun sjukdom, inte en allergi. Immunförsvaret försöker eliminera “giftet” genom att förstöra tarmslemhinnan. Men väldigt många av oss som inte har uttalad glutenintolerans är överkänsliga på något sätt. Blandade bekymmer, allt från magproblem till migrän, kan ha en koppling till gluten. Vete och gluten är ju vetets frö nermalet. Och alla fröer innehåller olika sorters gifter för att skydda växtens “avkomma” från att bli uppäten innan den hunnit fortplanta sig. Blandar man och äter lite solrosfrön eller lite pumpafrön är det inte hela världen, men i den mängd vi får i oss frö och frögifter genom att konsumera mjölprodukter (bröd, pasta etc) mår ingen bra.
Vid laktosintolerans saknas det enzym (laktas) som bryter ner mjölksocker (laktos) till sina beståndsdelar glukos och galaktos. Dessutom finns det mjölkproteinallergi och det finns också problem som kan förvärras av mjölkprotein (ADHD verkar tex ha en sådan koppling).
Ett vanligt missförstånd kring laktos, är att laktosfri mjölk verkligen är fri från mjölksocker. Laktosfri mjölk är förbearbetad så att laktoset är nedbrutet till sina beståndsdelar glukos och galaktos, dvs. ännu snabbare sockerarter.
En indikation på att det är evolutionen som inte hunnit anpassa oss till gluten är att glutenintolerans är mindre vanligt i Mellanöstern än i Norden. I Mellanöstern har man brukat jorden ungefär dubbelt så länge som i norra Europa.
En motsvarande indikation när det gäller mjölksocker är att vi är bättre anpassade till att bryta ner laktos i Norden än på sydligare breddgrader. I Norden har det varit en överlevnadsfördel att även i vuxen ålder ha kvar enzymet laktas som bryter ner mjölksockret. Mjölk räddade oss genom perioder med köld, dålig växtlighet och undernäring, då den både gav oss energi, vitaminer, mineraler, protein och fett.
Vad gäller soja så är det inte heller något vi ätit under evolutionen. Hos sojaallergiker reagerar kroppens immunsystem mot proteinerna i sojan.
Sojabönan innehåller dessutom relativt mycket fytoöstrogen, dvs kvinnligt könshormon i växtform, vilket verkar ställa till det i kroppen. Man tror att fytoöstrogener är delvis ansvariga för att små tjejer (barn) allt oftare hamnar i puberteten.
Och framställningen av olika sojaprodukter ska vi ju inte tala om. Man extraherar sojaprotein med mycket tveksamma ämnen (hexan, s k extraktionsbensin) som högst finns kvar i någon mängd i slutprodukten, men inte måste deklareras på innehållsförteckningen. Sojan kan dessutom påverka sköldkörtelns funktion (den som utsöndar hormoner som bl.a. påverkar ämnesomsättningen) och sojabönan innehåller liksom andra fröer och böner myket fytinsyra som hindrar upptaget av mineraler.
Jag tycker att det är väldigt konstigt och lite intressant att soja fått en hälsostämpel. I mina ögon är det motsatsen. Läs gärna även innehållsförteckningen på olika sojaprodukter i affären. Brukar vara tillsatsspäckat till tusen.
Så vad tror ni, är vi verkligen gjorda för att äta sån här mat?
Kom och träna med mig i Kåseberga utanför Ystad eller boka en tid i Malmö!
boka@4health.se
Hej mina kära bloggläsande vänner!
Jag blandar ämnen ganska friskt här på bloggdelen av 4Health och det allra bästa är ju när jag lyckas skriva saker som ni gillar att läsa 🙂
Jag skulle därför bli så glad om du vill lämna en kommentar om vad du helst läser/ vill läsa om. Skriv helt fritt eller är det kanske något av följande alternativ du gillar bäst?:
Jag är helt övertygad om att vi klarar oss bra på kolhydrater i den form vi får i oss via grönsaker, rotfrukter, nötter etc – även om vi tränar. Men det finns både de som väljer att äta lite mer kolhydrater, men ändå vill vara hälsosamma, och tillfällen då man vill ha säkerställt fyllda glykogenlager (kanske innan ett lopp för den som tränar och tävlar på hög nivå). I liten dos även ett bra tillskott för den som har svårt att gå upp i vikt
Det allra viktigaste är ändå att undvika raffinerat socker, dvs helt vanligt socker i alla dess former, samt det vanliga spannmålet och framförallt då gluten. De är ämnen som skadar kroppen, särskilt tarmen. Det ska dessutom helst vara livsmedel som inte bara ger energi, utan samtidigt viktiga näringsämnen. Vad finns det då för alternativ kvar?
Här kommer tre lite hälsosammare sätt att få i sig kolhydrater på:
I detta podcastregister kan du se En översikt av samtliga podcastavsnitt med beskrivningar av avsnitten i datumordning, nyast först. Informationen kommer direkt från … [Läs mer...] about PODCAST-REGISTER
Senaste kommentarer