Jag la den här bilden på facebook igår, men kan inte låta bli att även visa den i bloggen. (Följ gärna
4Health på facebook http://www.facebook.com/4health.se eller klicka på follow-knappen till höger och "gilla")
God väg till hälsa
Lär dig hur kroppen fungerar och påverka rätt processer i din kropp
[Läs mer...]
Jag la den här bilden på facebook igår, men kan inte låta bli att även visa den i bloggen. (Följ gärna
4Health på facebook http://www.facebook.com/4health.se eller klicka på follow-knappen till höger och "gilla")
Är inte sponsrad nej, men kolla innehållsförteckningarna på bilderna:
Till vänster Valios mjukt & gott och till höger Bregott. Medan Valio har grädde och rapsolja med lite tillsatt D-vitamin så har Bregott även tillsatt syntetisk A-vitamin. Jag upptäckte detta i Bregott för ca ett halvår sedan och har sen dess valt "guldpaketen", både smör från Arla och Valio, men igår när jag handlade så läste jag även innehållsförteckningen på Mjukt & gott vilken inte hade tillsatt vitamin A och därför hamnade i min korg.
Det är nämligen så att A-vitamin i överskott (särskilt tillsatt i syntetisk form) ökar risken för benskörhet. A-vitamin finns naturligt i feta mejeriprodukter och tillsätts till lightprodukter och mer industriellt bearbetade produkter såsom lättmjölk, margariner etc.
Äter man väldigt mycket mejeriprodukter får man i sig mycket A-vitamin och ska vara ännu striktare med att undvika all form av tillsatt A-vitamin. A-vitamin är fettlöslig och kan därför lagras i kroppen. Förutom att öka riskerna för benskörhet så kan överskott ge håravfall och leverskador.
Utan att tillsätta extra A-vitamin innehåller Valios produkt 52% av RDI (rekommenderat dagligt intag) per 100 g, medan Arla har tillsatt A-vitamin så att produkten innehåller 100% RDI.
Kommentera gärna om du är av en annan uppfattning eller om du har koll på övriga "matfettsblandningar" tex den från Skånemejerier
Malmö tisdag 1 november kl 18 till 20. Plats: Kamrergatan 32 (5 min promenad från konserthuset)
För dig som redan kan en del om lågkolhydratkost. Du vet bl.a. hur blodsocker och insulin påverkar kroppen och har kanske ätit LCHF en tid, och/eller har du gått LCHF introduktionskurs.
Den här kursen anpassas helt efter deltagarnas önskemål på innehåll, vilket bl.a. kan vara:
Du anmäler dig till boka@4health.se
Pris 395 kr inkl. moms. Du kan använda ditt friskvårdsbidrag!
Läs mer om kurser, innehåll och priser under https://4health.se/kurser . För frågor kan du kontakta kursansvarig Anna Sparre på kontakt@4health.se eller genom att ringa 0703 568484
Vill du hellre gå en hel kurs på flera tillfällen så anmäl dig till Kost- & Hälsokurs, 6 tillfällen. I den lär du dig det du lär dig i LCHF-kurserna och mycket mer
Intressant artikel om strikt lågkolhydratkost (ketogen kost) mot epilepsi. Alltid lika roligt när bra kost fungerar bättre än mediciner! (biverkningsfritt): pdf
Källa: http://www.neurologiisverige.se/virtupload/neurologi/content/42/Ketogen.pdf
Annika Dahlqvist har kommenterat den här: http://annikadahlqvist.com/2011/10/02/ketogen-kost-vid-epilepsi-hos-barn/
Om man intar ett överskott av kalorier kan fett lagras i levern. Det kallas icke alkoholbetingad fettlever och kan i värsta fall leda till att man utvecklar levercancer. 1 av 5 svenskar lider av fettlever som inte har beror på alkoholintag.
2005 påvisade forskningen att det finns ett starkt samband mellan insul innivåerna i blod och fettlever. Detta har bekräftats av nobelpristagarna Brown och Goldstein.
Ett högt intag av kolhydrater stimulerar nybildningen av fettsyror genom insulinutsöndring. Nybildningen av fettsyror är troligtvis cirka 30 procent av leverförfettningen, medan resten kommer från cirkulerande fettsyror från fettväven.
I nedan artikel debatterar läkarna och professorerna Tore Scherstén, Karl E. Arfors och Ralf Sundberg kring varför forskningen och statistiken på detta område inte givit upphov till någon reaktion i Sverige. De beskriver också hur insulinresistens skyndar på detta förlopp. När insulinnivåerna ligger högt under en tid blir cellernas receptorer för insulin sämre och ännu mer insulin måste utsöndras (förstadium till diabetes typ 2). Insulinresistens kan alltså ge fettlever.
http://hd.se/ledare/2011/09/26/nya-sjukdomar-i-fetmans-spar/
I detta podcastregister kan du se En översikt av samtliga podcastavsnitt med beskrivningar av avsnitten i datumordning, nyast först. Informationen kommer direkt från … [Läs mer...] about PODCAST-REGISTER
Senaste kommentarer