Jag har i ett antal olika inlägg tagit upp studierna på barn och gluten (inkl. välling etc). Du bör hitta dessa inlägg via taggen gluten
Nu kommer Livsmedelsverket med ändrade riktlinjer, men tyvärr är de totalt otydliga och spekulativa. De säger i pressmeddelande att:
“Nya forskningsresultat pekar på att det viktigaste för att minska risken för glutenintolerans är att långsamt vänja spädbarn vid små mängder gluten. Däremot har tidpunkten för introduktion inte så stor betydelse och inte heller att gluten introduceras under samtidig amning.”
Vilket är totalt fel och som jag skrivit om tidigare
och Livsmedelsverket säger vidare
“Tyvärr är det svårt att ge konkreta besked till föräldrar om hur mycket och hur fort mängden gluten kan ökas, forskningen har ännu inte kunna avgöra det. Det vi menar med små mängder i våra nuvarande råd är en liten munsbit vitt bröd eller smörgåsrån eller en liten sked gröt eller välling några gånger i veckan till att börja med, och sedan öka mängden långsamt.”
Ann Fernholm tog upp detta i ett bra inlägg förra veckan där hon bl.a. skriver att
“Det är bra att hon inleder med att det inte går att ge föräldrar några konkreta besked. Där borde hon ha slutat. Det finns inget som helst stöd för att säga att bebisar mår bra av att lite vitt bröd, gröt eller välling några gånger i veckan.”
“Inget i forskningen tyder på att en långsam introduktion skulle kunna vänja bebisar vid gluten. De studier som finns visar snarare att ju senare en bebis får gluten, desto mindre är risken att de drabbas av glutenintolerans.”
“Under de senaste åren har en rad vetenskapliga studier publicerats som visar att de rekommendationer som Livsmedelverket har gett kring bebisar och gluten sannolikt är direkt skadliga.”
“återigen drar myndigheten slutsatser som inte har något som helst stöd i vetenskapen.”
“Att Livsmedelsverket fortsätter att spekulera i vad landets invånare mår bra av är helt enkelt inte värdigt. Ska de nu inför nya rekommendationer till bebisar borde de snarast initiera en vetenskaplig studie som bevisar att rekommendationerna får avsedd effekt och att bebisar inte drabbas av oväntade biverkningar.”
Missa inte att lyssna på den populära intervjun med Ann Fernholm i avsnitt 74 av podcasten 4Health med Anna Sparre
Lämna ett svar