Människokroppen är hem för fler bakterier än det finns celler i hela kroppen. Merparten lever i tarmsystemet, där vi dessutom har hundratals arter av bakterier. Bakterierna är dels ett skydd mot att farliga bakterier och andra mikroorganismer tar sig in i kroppen via tarmen. Dels påverkar de vår nedbrytning av mat, vår ämnesomsättning, bildar vitaminer och hjälper till att utveckla kroppens immunförsvar. Hur tarmfloran påverkar sjukdomar – exempelvis depression, diabetes typ 2 och cancer – är forskningsfält som växer snabbt. Allt det här och mycket mer är saker som du säkert hört mig prata om i podcasten, eller läst om här på 4health.se. Om inte, rekommenderar jag dig att klicka på taggen microbiome och lära dig mer om detta enormt spännande ämne. I podcastregistret hittar du en beskrivning av samtliga avsnitt.
Nu kommer ytterligare ny forskning som visar hur viktiga våra tarmbakterier är för vår hälsa. Bra tarmbakterier kan nämligen öka chansen att överleva cancer. Vilken typ av bakterier som finns i magen kan spela stor roll för hur patienter med cancer svarar på sin behandling.
Forskarna undersökte patienter med hud-, lung- eller njurcancer, några av de vanligaste cancerformerna, som årligen drabbar över 10.000 personer bara i Sverige. En vanlig behandlingsform mot de här cancerformerna är immunoterapi, där immunförsvaret aktiveras för att bekämpa tumörerna. Men forskarna har länge undrat varför ett stort antal patienter inte blir hjälpta av behandlingen.
Det kan bero på att patienterna saknar flera av de bakterier som är bra att ha i tarmarna. Genom att kartlägga vilka bakterier som fanns i patienternas tarmsystem kunde forskarna se att de som svarade bäst på behandling var de som hade en varierad tarmflora och en stor mängd av särskilt bra bakterier (Ruminococcaceae är en viktig sorts bakterier här). Skillnaden i tarmfloran mellan de som blev friskare och de som blev sjukare var som natt och dag.
I nästa steg transplanterade forskarna avföringsprover från patienterna till möss, för att kontrollera att det verkligen var tarmbakterier som gav effekten. När mössen sedan gavs tumörceller kunde de se att de möss som fått tarmbakterier från patienter som svarat bäst på behandlingen också klarade av cancern bättre än möss som fått bakterier från patienter som inte hade blivit hjälpta.
Man vet ännu inte vad det är för mekanismer som gör att dessa bakterier är bra för behandlingen, men det väcker intressanta frågor. Det är kanske dags att försöka påverka tarmfloran på cancerpatienter. Det kan snart bli aktuellt att analysera cancerpatienternas bakterieflora för att sedan transplantera tarmbakterier till de patienter som saknar gynnsamma bakterier.
Det här visar på ett övertygande sätt att tarmfloran är viktig för att cancerbehandlingen ska fungera.
Missa nu inte att lyssna på ALLA podcastavsnitt om tarmflora och mikrobiom, men lyssna lite extra på https://4health.se/128-forbattra-tarmfloran-sa-gor-du
http://science.sciencemag.org/content/early/2017/11/01/science.aan4236
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/bra-tarmbakterier-kan-oka-chansen-att-overleva-cancer
Karro says
Hej! Tack för en fantastisk podd. Jag har en fråga angående kefir. Har precis börjat göra egen mjölk kefir och undrar lite om kolhydrat mängden som blir av den när den är klar. Har sökt som en galning om detta om det verkligen är lchf kost då jag äter det. Du är ju toppen på att ta reda på svar och förklara. Du skriver/pratar ju mycket om tarmfloran och detta är ju verkligen om det. Vore intressant att veta hur kefir påverkar en laktos intolerant person. Har läst att mjölk kefir kan göra att man blir bättre. Hoppas du kan svara på denna fråga. Tack på förhand och fortsätt med,det du gör. Jag håller på och lyssnae igenom alla dina podd avsnitt.
Anna Sparre @ 4health.se says
Bakterierna äter ju mjölksockret dvs kolhydraterna. Hur mycket mjölksocker som finns i din kefir beror på hur länge du låter den stå, det kan vara nästintill noll om du gör den sur
Karro says
Man får ju som längst låta den stå 48 h. Jag har detta som yoghurt på morgonen med lite pumpa frön i. Är väl både bra för magen ich en lchf kost. Äter inte ens en dl av den. Gör din surkål oxå som är fantastiskt god.
Anna Sparre @ 4health.se says
“får”? enligt vem? Låt den stå tills den är klar, det beror ju på hur mycket bakterier och hur mycket vätska du har. Min står ofta längre
Pia Apelgren says
Hej Jag har en fråga om man kan använda havremjölk istället för komjölk?
Anna Sparre @ 4health.se says
Kan? vilket sammanhang?
Jag rekommenderar generellt inga ersättningsprodukter och spannmål, särskilt inte processade i andra produkter
oskar says
Livsmedelsverket är en faktaresistent sekt.
Tarmfloran har en enorm betydelse men livsmedelsverket ignorerar all ny forskning och fortsätter med sina farliga konserveringsmedel i vår kost.
Vår tarmflora förstörs av konserveringsmedel, det är en orsak till att vi blir sjuka av mat.
Vi vet att antibiotika förstör tarmfloran alla vet om det, konserveringsmedel är bakteriedödande och har en liknade efekt på tarmfloran.
Livsmedlesverket är faktaresistenta åsnor.
Bra skrivet om cancer och tarmfloran
Ing-Marie Hultberg says
Hej Anna! Länge sedan jag gick hos dig i Malmö men det har påverkat mitt liv mycket. Dina föreläsningar och nu Food pharmacy är mina ledstjärnor. Har tom fått lägre och stabilare blodtryck av att jobba med tarmhälsan. Jag dricker gröna smoothies varje dag med varierat innehåll av grönsaker och kokosolja och olivolja. Färsk ingefära och gurkmeja går också i.
Kan dock inte få min man att dricka detta och nu äter han penicillin för kanske andra gången i sitt liv men hans tarmhälsa är inte bra. Han gillar inte grönsaker. Hur ska jag motivera honom?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Ing-Marie! Så roligt att höra!
Det där med motivation måste nog komma från honom själv, tyvärr.. Är man inte mottaglig så är det svårt
Elisabeth says
Hej Anna!
Tack för all fantastisk kunskap som du sprider! Liten fråga, vet du möjligen hur man kan få i sig bakterien Ruminococcaceae som du nämner i detta inlägg? Vissa bakteriestammar känns mer vanliga och går att hitta i många olika probiotiska tillskott medans andra verkar mer ovanliga och svåra att få tag på i tillskott.
Kram Elisabeth