Livsmedelsverket skriver i sina rekommendationer att “Om barnet får små mängder gluten medan det fortfarande ammas minskar risken för att barnet ska bli glutenintolerant. Senast vid sex månader, och tidigast från fyra månader, bör du därför börja ge barnet lite mat med gluten.” http://www.slv.se/spadbarn#gluten
Detta var redan tidigare osäkra råd, men är enligt våra nya studier helt felaktiga råd.
Jag har tidigare skrivit om detta bl.a. här https://4health.se/forskningen-stoder-inte-radet-att-infora-gluten-till-spadbarn Då var det kontrollerade studier som visade råden helt verkningslösa. Senare skrev jag också om hur gluten ökar risk för autoimmun sjukdom https://4health.se/gluten-okar-risken-for-autoimmun-sjukdom-sasom-diabetes-typ-1 och hur ny forskning visar att bröd, välling och gröt kan vara förklaringen till varför så många svenskar drabbas av autoimmuna sjukdomar.
Här är nu ytterligare en studie, den här gången visserligen en observationsstudie http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2015/01/13/peds.2014-1787.abstract, men den visar att svenska barn som får gluten tidigt har mer glutenintolerans än barn i andra länder där man får gluten senare, tex USA. tTGA (transglutaminase autoantibodies), markören för celiaki, var vanligast hos svenska barn.
Lämna ett svar