Mycket intressant att denna artikel kommer just när jag sagt samma sak i podcasten häromveckan (https://4health.se/avsnitt-8-hormonstorande-amnen-gluten-och-amning) – dvs att rådet att införa gluten under amning tidigt till barn inte har någon vetenskaplig förankring!
Att låta spädbarn börja med gluten vid 4-6 månaders ålder när de ammas har ansetts minska risken för glutenintolerans. Men ny forskning ger inget stöd åt kostråden.
I Livsmedelverkets rekommendationer kan man läsa att man bör börja ge barn små mängder gluten medan de fortfarande ammas, tidigast vid fyra månader och senast vid sex månaders ålder, för att minska risken att barnet blir glutenintolerant. Nu har två forskargrupper undersökt om åldern när barnet först ges gluten påverkar risken att insjukna i celiaki (glutenintolerans). Enligt resultaten kan de svenska råden visa sig vara verkningslösa hos högriskbarn, det vill säga barn med hög ärftlig risk för glutenintolerans.
I en stor europeisk studie har man för att testa 4-6 månadersfönstret dagligen gett barn lite glutenpulver i denna ålder. Lika många barn har under samma period fått placebo. Sedan fick alla barn börja med vanlig mat som naturligt innehåller gluten. Forskarna såg ingen signifikant skillnad i de båda grupperna när barnen blivit tre år gamla, lika många ur båda grupperna hade då utvecklat celiaki.
Den andra studien, som utförts av italienska forskare, undersökte om det verkligen spelar roll vid vilken ålder man börjar ge barn mat med naturligt gluten. Hälften av barnen fick börja med vanlig mat som innehåller gluten vid sex månaders ålder och övriga anslöt vid tolv månaders ålder. När barnen var två år gamla kunde man se att de barn som fått gluten tidigare också till större del var glutenintoleranta, men vid fem års ålder var denna skillnad helt borta. (min kommentar: verkar alltså egentligen bättre att vänta så att man skjuter på glutenintoleransen så länge det går)
Båda studierna drar slutsatsen att åldern då barn får börja smaka mat med gluten (vete, råg och korn) inte påverkar risken att drabbas av glutenintolerans. De har också tittat på om själva amningen har någon påverkan på utvecklingen av glutenintolerans men inte kunnat påvisa detta. Studierna ger alltså inte stöd för Livsmedelsverkets rekommendation vad gäller att risken för glutenintolerans skulle kunna minskas hos dessa högriskbarn.
Annelie Ivarsson som är medförfattare till en av studierna säger följande: “Vi i Sverige har mer glutenintolerans än någonstans i västvärlden och en bidragande orsak skulle kunna vara att vi äter onödigt mycket mat med gluten under livet i stort. Dessutom häller bageriindustrin ofta extra glutenpulver i degen för att den ska bli fluffigare. Det känns väldigt onödigt och skulle kunna vara en bidragande orsak till varför vi har så hög förekomst av glutenintolerans just i Sverige”
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vallingrekommendation-for-spadbarn-ifragasatts
A F-ursprungsliv.nu says
Det var intressant. Intressant att man inte såg något skydd av amning i samband med glutenintroduktion heller. Som vanligt irriterande att studierna är så små att man antagligen inte skulle se skillnader även om de fanns.