Dessa fantastiska lite plommonsmakande söta bär, som så många har i sin egen trädgård eller i närmaste dike, utan att ens veta att de är ätbara.
För nu mognar häggmispelns bär😍
❓Har du smakat häggmispel?🙋♀️
🫐Bären plockas när de är mörkt lila och mjuknar (som plommon ungefär)
🍃Även bladen är ätbara och kan tex användas till att koka te
Bären har traditionellt använts mot magont och leverproblem.
Och framförallt är de sprängfyllda av lila antioxidanter på samma sätt som bla. blåbär 🙌
Finns i var och varannan trädgård i södra och mellersta Sverige. Förvildad i allt från vägrenar till lövskog
Använd taggen örter för mer örtkunskap och ätbara ogräs https://4health.se/tag/orter eller sök på ätbart i naturen här på sidan så får du upp alla min 1-minuts-klipp med guider: https://4health.se/?s=ätbart+i+naturen
Ps. Det finns många olika sorters häggmispel. Alla har inte lika goda bär (men alla är ätbara)
Lillemor Palander says
Hej
Kul att du uppmärksammar dessa fantastiska bär!
Vi kokar underbar sylt o saft på dem men brukar också lägga ut bär på plåtar o torka för att ha hela vintern i burkar.
Perfekt på yoghurt eller gröt🤗med gratis vitaminer.
Anna Sparre @ 4health.se says
härligt! 🤗
Josefin says
Tack för tipset! Jag hittade massor av Häggmisplar där jag bor och har plockat ganska mycket nu!
Älskar att äta dem frysta, goda att suga på/låta smälta i munnen 🙂👍🏻
Håller med om att alla Misplar inte är lika goda dock. Mitt favoritträd är definitivt planterat, ej vilt.
Anna Sparre @ 4health.se says
Så härligt att höra 😍
Håller med om frysningen. De blir söta som godis av att frysas