Som du kanske hört så finns det studier som visar en koppling mellan balans och hälsa. Bl.a. är risken för demens och dödlighet mindre om man har god balans.
Man förknippar ofta åldrande med nedsatt balans, som om det skulle vara en normal del av åldrande. Men frågan är om det verkligen är så?
Det viktiga här är att tänka några steg längre än att bara träna på att stå på ett ben när du borstar tänderna. Alltså, inget fel med att stå på ett ben, men det är betydligt mer än detta som ligger bakom, och som krävs, vilket många inte förstår.
Vad säger studierna
En av de senaste studierna på området visar att personer över 50 år som har svårt att hålla balansen, verkar ha en högre risk att dö inom tio år.
Brasilianska forskare studerade ca 1700 personer. Försökspersonerna fick genomföra ett enkelt test där de skulle stå på ett ben i tio sekunder. De fick tre försök på sig. Armarna längs med sidan och med ena foten vilandes mot vaden på det stående benet.
Risken för att avlida under de kommande tio åren var nästan dubbelt så hög hos dem som inte klarat testet, även efter att man kontrollerat för ålder, kön och kända sjukdomstillstånd. Forskarna tycker att testet borde ingå i hälsoundersökningar hos medelålders och äldre, för att flagga för eventuella framtida hälsorisker.
Tidigare studier har också visat samband mellan nedsatt balans och risk att utveckla demens/ Alzheimers.
Studierna säger dock ingenting om orsakssambandet. Dvs varför är sämre balans kopplat till nedsatt hälsa?
Orsakssamband
Balansen är kopplad till våra ögon, vår syn, vi har balansorgan i innerörat och i våra leder – tex i fotlederna. Men balans (och balansreceptorerna i lederna) kräver också att vi kan slå på våra djupast liggande hållningsmuskler – och här brister det för många.
Får vi inte ordning på de här hållningmusklerna så hjälper det bara marginellt att stå och träna på en balansplatta eller att borsta tänderna på ett ben.
Och det intressanta här är ju att en sämre hållning ger en massa andra effekter i kroppen. Om du tex hamnar i en position med krum rygg så kan inte diafragman arbeta som den ska. Fungerar inte diafragman som den ska så blir din andning ytligare och sämre. En bra andning är en av de viktigaste faktorerna för hälsa. Ytterligare en effekt av att inte diafragman kan arbeta som den ska är att lymfsystemet då inte får tillräcklig cirkulation. Diafragman är en viktig pump för att lymfa ska cirkulera i kroppen. Lymfan behövs för kroppens “renhållning”, immunförsvar mm. Diafragman påverkar även glymfsystemet, hjärnans reningssystem. Så även hjärnan blir sämre “städad” av en dålig hållning och därmed dålig balans.
Förutom diafragman och de effekterna jag beskrev ovan, så påverkas även blodcirkulationen, och de inre organen etc negativt av att bröstkorgen är stel och ihoptryckt.
Mer om lymfsystemet bl.a. i populära podcastavsnitt 119, 120, 271 https://4health.se/119-anders-lonedal-lymfa-anledningen-till-att-du-kan-andas-dig-smal-och-frisk-och-att-du-kan-vara-overviktig-utan-att-vara-fet
Och om glymfsystemet i avsnitt 277: https://4health.se/277-anders-lonedal-glymfsystemet-hjarnans-reningsverk-och-den-gemensamma-faktorn-for-stress-somn-och-hallning
Dålig balans hänger ofta ihop med krum rygg och platt rumpa – vilket är ett par av de vanligaste tecknen på dålig hållning och svag hållningsmuskulatur, bla den djupa höftmuskulaturen.
Får vi inte ordning på de här hållningmusklerna så hjälper det bara marginellt att träna på balansplatta eller borsta tänderna på ett ben🤷♀️
Vad kan man göra då?
Lyssna på podcastavsnitt 184 (bara 10 minuter) just på detta tema, på de verkliga orsakerna till försämrad balans, och hur du på riktigt kan förbättra din balans. Lyssna i din podcastapp i din telefon, eller här https://4health.se/184-balans-med-markus-greus
https://bjsm.bmj.com/content/early/2022/06/22/bjsports-2021-105360
https://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090310104744.htm
https://sverigesradio.se/artikel/svarighet-att-sta-pa-ett-ben-kopplat-till-okad-risk-for-tidig-dod
Lämna ett svar