Vi har tidigare pratat om kopplingen tarm – inflammation – depression i podcasten och det finns även skrivna inlägg här på sidan bl.a. via taggen microbiome . Läs också mer genom att söka på depression här på 4health.se
Och nu testar man detta vidare genom att i studier undersöka om en depression kan behandlas på samma sätt som en inflammation. Deprimerade personer behandlas då med antiinflammatoriska läkemedel.
Forskare har sett ett samband mellan att ha ett aktiverat immunförsvar och att drabbas av en depression. En anledning kan vara att patienten har ett aktiverat immunförsvar/ ökad inflammation på grund av exempelvis långvarig stress. Detta har tidigare visat sig spela roll för risken att drabbas av en depression.
Genom att behandla deprimerade patienter som har ett aktiverat immunförsvar med både antiinflammatoriska läkemedel och antidepressiva vill man försöka nå dem som inte blir bättre av de läkemedel som finns i dag.
En annan väg att gå är ju att titta på orsaken till inflammationen. Är det en inflammationsframkallande kost full med spannmål och socker och andra processade kolhydrater? Ett för högt intag av dåliga oljor? En autoimmun sjukdom? Dålig tarmflora? Lyssna gärna på avsnitt 143 av podcasten https://4health.se/143-inflammation-sa-lever-du-antiinflammatoriskt
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6822182&autoplay=true#
Åsa says
Jag arbetar med IBS-patienter och där avråder gastro-entrologen från användningen av NSAID då man sett att det kan bli omvänd effekt på tarmslemhinnan, att inflammation kan förvärras.
Tarmslemhinnan har, om jag förstått det rätt, celler bestående av prostaglandiner och det är de som NSAID påverkar.
Det kommer även studier om hur NSAID kan försämra kroppens läkningsprocess och ta bort effekten av träning.
Jag har svårt att se hur dessa mediciner ska kunna hjälpa.
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, instämmer! NSAID är inte bra för tarmen