Grått hår redan vid 40 år eller tidigare? Då är sannolikheten stor att du har en viss genvariant som påverkar hårets färg visar ny forskning. Den nya forskningen har även kartlagt vilka gener som påverkar hur lätt män kan odla skägg och om ögonbrynen växer ihop.
Men gråa hår är inte enbart ärftligt, det beror också på mat och livsstil. Dels kan din och dina föräldrars (och till och med din mormors) livsstil påverka epigenetiken, dvs om dina gener är “på” eller “av”. Dels kan du se till att få i dig de ämnen i maten som behövs för att hålla håret pigmenterat. Se tidigare inlägg om detta här: https://4health.se/graa-har-ar-inte-ett-tecken-pa-alder-utan-pa-fel-kost
Att det finns en ärftlig komponent till när de grå håren dyker upp är känt sedan tidigare, men exakt vilka gener som påverkar har man inte känt till. Nu har forskare för första gången kunnat identifiera en gen som påverkar att håret tappar sin färg. Har man en viss variant av just den här genen så ökar sannolikheten för att man ska få grått hår tidigt i livet.
Resultatet kommer från ett stort forskningsprojekt där man undersökt de genetiska faktorerna som påverkar, inte bara grått hår, utan all hårbeklädnad på huvudet och i ansiktet.
De brittiska forskarna vid University college London har analyserat DNA från över 6000 människor. Personernas genanalys har sedan jämförts med deras utseende – vid vilken ålder de blev gråhåriga, hur deras skäggväxt såg ut och om deras ögonbryn växte ihop eller inte. Med hjälp av det omfattande materialet kunde forskarna sedan jämföra om olika genvarianter verkade förekomma oftare vid vissa utseenden. Och så var fallet.
Precis som för sannolikheten att bli gråhårig tidigt i livet är det små skillnader i gener, så kallade variationer (SNP), som även påverkar om män till exempel får ett stort och buskigt skägg eller måste kämpa med ynka hårteser på hakan.
En av de gener som nu visats kunna påverka grått hår kallas IRF4. Sedan tidigare vet man att IRF4 reglerar produktionen av melanin som är det pigment som ger oss vår hårfärg men även färg till hud och ögon. Nu visar det sig att den alltså även är iblandad i när vi tappar färgen på vårt hår.
Det är dock ofta flera genetiska faktorer som inverkar och, som sagt, även miljön som styr. Det gör att forskning på de ärftliga komponenterna som styr just dessa egenskaper ganska omfattande. Så frågan är hur mycket just de genvariationer man har hittat påverkar. I vissa familjer kanske det gör det medan i andra har det liten påverkan.
Är du intresserad av dina gener, och hur de påverkar dina förutsättningar för hälsa och vikt, så kan du testa dig här: https://4health.se/dna-genetik
http://www.nature.com/ncomms/2016/160301/ncomms10815/full/ncomms10815.html
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/gen-for-gratt-har-funnen
Effie says
Jag skulle gissa på att stress påverkar också. För ca 25 år sedan hade jag en riktigt dj-ig period, och konstaterade några grå hår. Sedan blev livet bättre, och de grå håren försvann – jag såg t.o.m. ett hårstrå, grått I toppen, brunt vid roten.
För nio år sedan började jag äta LCHF; jag tror det har påverkat gråhårigheten en del. Inte tagit bort den helt, men heller inte ökat.
Anna Sparre @ 4health.se says
Absolut! Stress påverkar inte minst för att näringsupptaget blir sämre. Bla upptaget av protein/aminosyror, vilket behövs för pigmenteringen.
Roligt att du delar med dig av din erfarenhet och att det faktiskt funkar så tydligt med kosten så att håret “vände” och blev färgat igen 🙂 Tack
HelenaB says
Jag förespråkar inte sötningsmedel eller intag av kemikalier på något sätt men undrar i detta sammanhang hur sötningsmedlet fenylalanin fungerar? Är det att jämföra med gestagener vs naturligt progesteron?
Johnny says
Jag har börjat äta mera protein sedan några månader tillbaka och idag tyckte jag att min gråhårighet gått tillbaka märkbart och tog kort på håret och skickade till min dotter. Därför är jag här nu för jag googlade på saken. Mina ögonbryn har också fått ökad hårväxt ser det ut som. Huden har blivit jättemjuk och naglarna mycket bättre. Det säger mig att dieten är bra för ökad hälsa. Äter mest ägg och bacon, kyckling, kött och fisk samt sallad på färska grönsaker och dricker vatten. Blir mätt och belåten och kroppsfettet minskar utan ansträngning.
Anna Sparre @ 4health.se says
så härligt!
Låter som en bra kost, men glöm inte fettet 🙂