I en ny studie har forskare sett en koppling mellan minskad REM-sömn och en ökad risk för att dö i förtid.
REM-sömn kallas ibland för drömsömn och det är främst då dagens intryck bearbetas. I en ny studie har forskare undersökt och mätt REM-sömn i två olika grupper, hos totalt mer än 4 000 amerikaner som var i övre medelåldern eller äldre. De har sedan följts upp efter drygt 12 år eller ännu längre.
Den här typen av studie kan aldrig avgöra vad som är den riktiga orsaken. Men för lite REM-sömn kan vara ett tecken på att någonting i kroppen inte fungerar som det ska. Även om forskarna inte kan slå fast ett orsakssamband, eftersom andra faktorer kan spela in, kunde de se en koppling mellan minskad andel REM-sömn och en ökad risk för att dö i förtid hos de här individerna.
Man har också sett liknande resultat i en tidigare studie, men mer forskning krävs. Det här kommer definitivt att påverka forskningen kring både sömn och hälsa. Man ser att REM-sömnen skulle kunna användas som en enkel indikator på hur tillståndet är i kroppen. Men det viktiga är att först etablera att vi har det här sambandet.
Det som är intressant med den här sortens sömnstudier är att man ser att alla de olika stadierna av sömn är väldigt viktiga. Och för lite av någon sorts sömn, oavsett vilken, verkar vara kopplat till ohälsa. Tänk på att tex sömntabletter (läkemedel) ofta påverkar oss så att vi går miste om vissa sorters sömn / sömnstadier – bl.a. djupsömn och REM-sömn.
Den mest väletablerade metoden för att mäta sömn bygger på registrering av hjärnans elektriska aktivitet, ögonrörelser och muskelspänning under hakan. Utifrån de fysiologiska registreringarna går det att fastställa sömnstadier. Man brukar säga att sömnen består av fem olika sömnstadier:
(1) ytlig sömn – förekommer främst i början av sömnen och i samband med uppvaknanden, men förekomsten ökar vanligen om sömnen är störd, t ex av buller och stress. Hjärnvågorna är ytliga och snabba och ögonrörelserna är mjuka och böljande.
(2) Stadium 2-sömn – den vanligaste sömnen och utgör i normalfallet ca hälften av sömnen. Betydligt mer stabil sömn jämfört med stadium 1 och hjärnvågorna är långsammare och större vilket indikerar att sömnen är djupare. Inga ögonrörelser förekommer och muskelspänningen är relativt låg.
(3+4) Stadium 3 och 4 kallas ofta djupsömn. Under dessa stadier dominerar långsamma och stora hjärnvågor. Djupsömnen förekommer främst under början av sömnen och försvinner i allmänhet efter 4-5 timmars sömn. En ung person kan ha upp till 20 % djupsömn under sin sömnperiod medan förekomsten sjunker med ökad ålder. Djupsömn är mycket känslig för sömnbrist.
(5) Det femte sömnstadiet kallas REM (rapid eye movement) sömn och det är vanligt att drömmar inträffar under detta sömnstadium. Ungefär 20-25% av en normal 7-8-timmars sömn består av REM-sömn. REM-sömn förekommer framför allt under den andra halvan av sömnen. Under REM-sömn är hjärnvågorna snabba och ytliga, dessutom förekommer det snabba, ryckiga, ögonrörelser samt mycket låg muskelspänning.
Det förekommer också korta uppvaknanden (som kallas stadium 0 – vakenhet) och rörelser under sömnen.
En normal 7-8 timmars sömn består av ungefär 4 eller 5 sömncykler. En sömncykel är ungefär 90-100 minuter (längre i början av natten och kortare i slutet) och startar vanligen med stadium 1 eller 2 sömn och avslutas med REM sömn. Den första sömncykeln brukar domineras av djupsömn medan djupsömnen gradvis minskar i den andra och tredje sömncykeln för att helt försvinna i den fjärde och femte sömncykeln.
Ur återhämtningssynpunkt anses djupsömn vara den viktigaste sömnen och under stadium 3 och 4 sömn är kroppstemperaturen, hjärtfrekvensen, andningsfrekvensen och blodtrycket som lägst. Under REM sömn stiger ofta hjärtfrekvens, andningsfrekvens och blodtryck kraftigt. REM anses vara viktigt för minnesfunktioner och inlärning.
Mer om detta via taggen sömn https://4health.se/tag/somn och särskilt här: https://4health.se/din-viktiga-somn
https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2767713
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7511233
Maria says
Hej! Sömn eller snarare sömnbrist är ständigt aktuellt här. Har två små barn som stört min sömn de senaste 5 åren. Och nu har jag troligen kommit in i förklimakteriet och fått sömnproblem pga det…Har lyssnat på avsnittet med Mia Lundin och beställt progrsteronkräm och även laktritsrot. Har även börjat med ett kvällste på citronmeliss/humlekottar och kamomill. Tycker det har hjälpt. Åtminstone har jag lättare att somna och sover bättre iaf under den första halvan av min cykel. Har dock en helt annan fråga här. Du säger i din pod att man kan gå och ta prover på t ex järn osv. Men var vänder man sig då? Jag ringde min vc och ville beställa tid för provtagning av järnvärde. Men det fick man inte. Då måste man först komma till en läkare som ska utreda ens problem. Men jag ville ju bara få svar på mina värden. Hur gör man??
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, i regel måste man ta läkarbesöket först
Men annars kan du ju betala för prover hos tex werlabs och andra privata aktörer.
Och vill du göra generell hälsocheck rekommenderar jag främst prover här enligt vad jag skriver: https://4health.se/halsotester