En vanlig diagnos är IBS, överkänslig tarm, dvs den “slaskdiagnos” man ger en patient med magbesvär om man inte hittar något annat. Den luddiga och väldigt breda definitionen brukar vara återkommande obehag i buken i kombination med diarré eller förstoppning…. Och IBS drabbar därför också så många som 15 procent av Sveriges befolkning.
Hursomhelst, nu vill forskare på Örebros universitet försöka hitta något som kan lindra besvären för patienter. Forskarna ska pröva att exponera tarmen för smörsyra, butyrat, och se om det hjälper mot de besvär som patienter med IBS har. Smörsyra är ett ämne som bildas av dina goda tarmbakterier och som har en antiinflammatorisk effekt. Patienter med IBS brukar ha mindre butyrat/smörsyra i tarmen jämfört med andra. (PS. man undersöker butyrat och andra kortkedjiga fettsyror i CSAP: https://4health.se/mage-tarm
Tidigare forskning har gjorts men då med tester på cellnivå i provrör eller på djur. Nu ska man i stället studera vävnadsbitar från tarmen och blodprov från en och samma person, både innan och efter att tarmen exponerats för smörsyra. Det kommer studeras på både personer med och utan IBS.
Vill du föregå studien och öka dina nivåer av smörsyra på egen hand så behöver du dels ha en god tarmflora, och dels mata dessa bakterier med mycket fibrer från framförallt grönsaker. Smörsyra bildas ju när bakterierna ”äter” dessa grönsaksfibrer. Smörsyran är typ bakteriebajset 🙂
I bl.a. avsnitt 128 av podcasten berättar jag mer om hur du förbättrar din tarmflora. https://4health.se/128-forbattra-tarmfloran-sa-gor-du
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6818951
Lämna ett svar