Eftersom det krånglade med 4health.se igår, får detta viktiga inlägg vara dagens inlägg igen:
För er som gillar när jag förklarar på molekylnivå. En del i det här inlägget går åt det hållet 🙂 Men även för dig som vill lära dig mer om möjliga orsaker till dina egna symtom.
Glutenintolerans är den vanligaste matöverkänsligheten (se fakta och definitioner längre ner i inlägget). Problemet är att enormt många har vitt skilda problem som beror på detta utan att veta om det. De kan till och med ha testat sig för glutenintolerans och fått svar att de inte är känsliga mot gluten. Några anledningar till varför:
- Vi börjar med problem nummer ett. Om du går till doktorn för diverse bekymmer, tex huvudvärk eller koncentrationssvårigheter, så testas du troligtvis inte mot glutenintolerans. Trots detta har 7 av 8 personer med glutenintolerans eller glutenöverkänslighet icketypiska symtom, vilket betyder att de avspeglar sig på andra sätt än som mag- och tarmproblem
- Om du väl har symtom i tarmen: En “vanlig” doktor testar endast antikroppar mot alfagliadin. Gluten består av olika beståndsdelar, bl.a. gliadin. Det stämmer att hälften av de med glutenintolerans har just antikroppar mot gliadin, men resterande hälften glutenintoleranta har antikroppar mot någon av de andra drygt 60 toxiska epitoperna i gluten. Dr Thomas O’Bryan, expert på gluten, säger att “Current testing for Gluten Sensitivity and Celiac disease includes serum IgG and IgA against gliadin and tissue transglutaminase. These antibodies are measured against minor components of a wheat protein called alpha-gliadin. However, wheat proteins consist of alpha-gliadin, omega-gliadin, glutenin, gluteomorphin, prodynorphin, and agglutinins, any of which has a capacity to challenge the immune system. Because of this heterogeneity of gluten proteins and peptides, multiple variations in T-cell responses may occur against them. Recent medical research indicates that a large number of gluten epitopes, may be implicated in the development of Gluten Sensitivity, Celiac disease and other associated conditions.”
- Om läkaren väl etablerat att du har antikoppar (om du nu har det mot “rätt” peptid, dvs alfagliadin) så tycker han/hon ändå inte att du har celiaki förrän ditt tarmludd är förstört. Därför görs endoskopi/koloskopi med biopsi för att se hur insidan på dina tarmar ser ut. Men även om det är vanligt med angripna tarmar så kan du ha antikroppar som angriper andra vävnader, medan din tarm ser intakt ut. Det kan också vara så att ditt tarmludd ännu inte hunnit förstöras, men att det kommer att hända med tiden. Skulle detta vara fallet så kan du mycket väl bli ivägskickad med uppmanelsen att du inte är glutenintolerant och därför kan äta gluten som vanligt… Trots att du har antikroppar mot gluten!
Och då ska man veta om att enormt många välfärdssjukdomar kan initieras av glutenintolerans eller överkänslighet mot gluten. Benskörhet är ett exempel, och inte så konstigt, eftersom ett förstört tarmludd inte absorberar de mineraler som är nödvändiga för skelettet. Olika autoimmuna sjukdomar är ett annat exempel (autoimmuna sjukdomar är 10 gånger så vanligt hos personer med glutenintolerans) inklusive diabetes typ 1, reumatism… osv.
Det är alltså viktigt att antingen ta reda på om man faktiskt är glutenintolerant eller helt enkelt utesluta gluten helt ändå.
Ta reda på det enklast genom att utesluta all gluten helt och hållet i minst 3 veckor. Blir eventuella symtom bättre, dvs mår du bättre (du hinner troligtvis inte bli helt bra på 3 veckor, men det handlar om att må betydligt bättre) så är du med all sannolikhet känslig mot gluten. Inga undantag alls gäller under denna tid. De antikroppar du har som glutenintolerant går igång på minsta lilla dos av gluten. Dvs även “kan innehålla spår av gluten”-produkter ska undvikas.
Det finns även, i alla fall i USA, mer avancerade tester som testar antikroppar mot olika glutenpeptider.
Har du celiaki så har du med all sannolikhet även korsallergier och andra intoleranser. Nästan alla med celiaki är tex laktosintoleranta. Detta eftersom laktas, enzymet som bryter ner mjölksocker, produceras i tarmluddet (som ju troligtvis är förstört). Så det är mer än gluten att vara uppmärksam på om du väl kommit fram till att du är överkänslig. Om du helt undviker gluten kan du eventuellt tåla dessa andra ämnen när kroppen fått tid att läka. Glutenintoleransen blir du dock inte av med.
Fakta om glutenintolerans:
- Gluten är en sammansättning av proteiner och finns i vete, råg och korn. Gluten består i sig av olika typer av protein.
- Gluteninnehållet i mjöl ökar konstant för att det gör mjölet lättare att baka med och för att jordbrukarna får mer betalt vid ett högre proteininnehåll.
- Glutenintolerans eller celiaki definieras som den sjukdom som orsakar skada på tunntarmens slemhinna (tarmluddet/tarmvilli förstörs). Det är en autoimmun sjukdom där det finns antikroppar mot ett i glutens förekommande protein.
- Glutenöverkänslighet kan till skillnad från celiaki påverka vilken kroppsdel/vilket system som helst i kroppen, allt från levern till lederna till hjärnan. Överkänslighet mot gluten är alltså en övergripande sjukdom där celiaki ingår som en liten del. Den snäva definitionen att celiaki endast innefattar tarmen, samt brister i diagnostisering, gör att enormt många går med odiagnostiserad överkänslighet mot gluten
- Känslighet mot gluten fungerar som en vaccinering, dvs har du en gång fått ett vaccin är immunförsvaret snabbt igång igen vid minsta lilla exponering för det skadliga ämnet. Immunförsvaret har nämligen särskilda minnesceller (B-minnesceller). Samma sak med gluten. Du kan alltså inte bara minska ditt glutenintag eller äta något med gluten några gånger om året. Så fort du gör det kan ditt immunförsvar gå igång och vara aktivt mot gluten och kroppsegna vävnader i så mycket som 3 månader (!!). Till och med inandning av mjöl vid bakning kan sätta igång besvären
Läs mer om peptider i gluten här: https://4health.se/opioida-peptider-anledningen-att-mjol-och-mejeriprodukter-ar-beroendeframkallande
Mannen bakom den här sidan har mycket kunskap om glutenintolerans. Länken går till en undersida med olika artiklar om glutenintolerans: http://www.thedr.com/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=9
Läs även boken “Brödberoende” av William Davis http://www.bokus.com/bok/9789172412408/brodberoende-hur-vetet-gor-dig-fet-och-skadar-din-halsa/
Sara says
Hej Anna och tack för att du delar med dig av din fantastiska kunskap! Det är så intressant att läsa dina inlägg, ofta går jag till din sida för att söka på ett intressant ämne och det slutar med att jag är kvar här hela dagen… TACK! Du gör ett fantastiskt bra jobb!
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack Sara!! Det är kommentarer som din som gör att det är så roligt att fortsätta!! Ha en härlig helg!
Simon Olse´n says
Hej Anna!
Väldigt intressant och givande med tanke på att jag själv är väldigt intresserad av detta ämne!
Jag äter själv glutenfri och mjölkproteinfri kost.
Vad tror du om “ren havre”? Är den helt glutenfri/peptid fri?
Är det att föredra att undvika mat där det står “kan innehålla spår av gluten/ mjölk” resten av livet vid gluten och mjölkpeptid intolerans?
Återigen TACK! För att sådana som du finns som gör ett sånt fint arbete! 😀
Mvh Simon
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Simon, tack för din kommentar!
Havre är lite knepigt. Som du verkar veta så är ”vanlig” havre ofta kontaminerad med vete eftersom den transporteras i samma behållare. Men även glutenfri havre innehåller proteiner som liknar det gluten som finns i vete. Detta gäller alla ”korn”/spannmål eller grains på engelska. De flesta klarar grains i liten mängd, men är man glutenintolerant är man nog känslig mot andra sådana proteiner också. Man kan vara lite känslig mot spannmål som majs och ris tex
Susanna Norén says
Hej!
Intressant det du skriver om gluten. Jag har själv uteslutit all gluten sedan snart 2 år tillbaka, och märker stor skillnad ffa psykiskt. Jag har blivit mycket lugnare och är inte lika stressad och oroar mig inte så mycket.
Vet du hur det ser ut i Sverige vad gäller test för glutenintolerans, kommer det att komma liknade det som finns i USA, att man även testar känslighet för andra peptider än just alfagliadin?
Hälsningar
Susanna
Anna Sparre @ 4health.se says
Det finns såna tester i Sverige, men inte i vanliga vården. Cyrex tester som testar flest peptider utöver alfagliadin finns ännu inte i Sverige
Rickard gustafsson says
Hej! Jag misstänker att jag har problem med just gluten! Tycker ni/du att jag bör undvika det en period då istället för att försöka få diagnos? Om jag gör ett uppehåll! Bör jag då introducera det igen efter en månad eller så för att undersöka om jag är känslig mot det? Eller bara fortsätta äta glutenfritt?