Granatäpplets intensiva färg vittnar om hälsoeffekter bara den. Många färgämnen i växter är ju också aktiva växtämnen med bl.a. antioxidativa egenskaper. Vi kallar dessa växtämnen för fytonutrienter, fytokemikalier eller fytonäringsämnen.
När det gäller granatäpplet så är det en av de frukter som innehåller mest antioxidanter. Eller som det uttrycks i en av de vetenskapliga artiklar jag hänvisar till nedan “The antioxidant potential of pomegranate juice is more than that of red wine and green tea, which is induced through ellagitannins and hydrosable tannins.”
Granatäpple innehåller bl.a. polyfenoler.
Granatäpplet innehåller särskilt mycket av det ämne som kallas ellaginsyra, som jag skrivit och pratat om bl.a. i min detox-serie. Den innehåller även punicalagin som tycks kunna motverka Alzheimers och Parkinsons.
När det gäller forskningen på granatäpple så har man också sett effekter för att förebygga cancer och sänka blodtrycket. Som jag skrivit om tidigare har granatäpple också kunnat minska solskador. Det finns till och med en studie som visade att personer som fick i sig granatäpple hade lägre nivåer av stresshormon (kortisol).
Det kan tyckas klurigt att få ut kärnorna ur granatäpplet, men sätt på dig ett förkläde, dela den och slå en sked mot baksidan över en skål, så får du ofta ur kärnorna utan kladd. Ett lite kladdigare trick är att klämma på halvorna så att innandömet lossnar och sen dra loss kärnor och fruktkött.
Och du, även om kärnorna är det som smakar gott – både skal, frön och fruktkött har olika hälsofördelar.
Att toppa en sallad med granatäpple är både vackert och nyttigt och ett hälsosamt sätt att bryta av maten med ett uns sötma.
Socker- och kolhydratinnehållet motsvarar det i frukter med lite lägre sockerinnehåll, såsom tex äpple. Dvs inte så mycket som i de flesta tropiska frukter.
Mer via taggen https://4health.se/tag/orter
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/
[…] den rå i sallad – ser väldigt juligt och fint ut med lite granatäpplekärnor på […]