Kirskål! Missa inte ogräset som fungerar lika bra som spenat i matlagningen. Använd den färsk, stuvad, i gratäng, wok, paj eller gör pesto eller soppa på den.
Som vanligt ska man ha koll på vad man äter i naturen, men förväxlingsrisken är inte jättestor. Det finns dock vissa likheter med giftiga växter som sprängört och björnloka, särskilt de vita blommorna. Men lär dig känna igen bladen som växer i grupp om 3, se bilden. Det är bladen du äter. Dessutom är de avlånga med småtaggig kant. bladroten är lite snett hjärtformad.
Och – när du hittar den hittar du inte bara några enstaka – utan mycket. Liknande växter brukar inte finnas i ett sånt “hav” av grönska.
Leta nu, det börjar redan bli lite sent i södra Sverige om man vill äta den färsk. De späda bladen är godast. Men fortfarande fungerar den finfint stuvad.
Skölj kirskål och förväll en minut. Häll av och hacka. bryn sen kirskål och vitlök i smör i panna. Salta och peppra.
Eller gör en pesto:
Mixa ihop pinjenötter med kirskål, olivolja, citronjuice och salt
[…] Pesto på grönkål, kirskål, spenat eller vad du har hemma Postat den 19 juni, 2013 av Anna Sparre @ 4health.se Blev på http://www.facebook.com/4health.se ombedd att lägga upp receptet ur veckans tidningsartikel igen. Det handlar om grönkålspesto. Se bilden nedan för receptet. Receptet går lika bra att göra på ogräs från trädgården eller närmaste träddunge. 🙂 Läs här om hur du känner igen den goda kirskålen: https://4health.se/gratis-gronsak-i-massor-lar-dig-kanna-igen-och-tillaga-kirskal […]