En ny Harvardstudie lyfter fram ännu en god anledning till att äta rikligt med grönsaker. Studien startade 1986 och följde 27 842 män i 26 år. Forskarna ville titta på effekterna av frukt och grönsaker på subjektiv kognitiv funktion (SCF). Deltagarna fyllde i detaljerade kostundersökningar om sina mat- och dryckesintag. De svarade också på frågor om sin förmåga att tänka och komma ihåg saker.
Sammantaget visar analysen att konsumtion av mörkgröna bladgrönsaker, lykopenrika röda och orange grönsaker, bär och även apelsinjuice korrelerade starkt med minskad risk för nedsatt neurologisk hälsa, såsom minne och kognitiv förmåga. (Just apelcinjucie rekommenderar jag dock inte 🙂 https://4health.se/avsnitt-17-frukt-och-juice-nyttigt-eller-skadligt )
Resultaten visade att den grupp som åt mest grönsaker konsumerade cirka sex portioner per dag och den grupp som åt minst konsumerade ungefär två. Sammanfattningsvis var totalt högre intag av grönsaker och frukt signifikant associerat med lägre risk för måttlig eller dålig SCF. Detta efter kontroll av viktiga icke-kostrelaterade faktorer och totalt energiintag.
“Higher consumption of vegetables and fruits 18 to 22 years before SCF assessment was associated with lower odds of poor SCF independent of more proximal intake.
Conclusion Our findings support a long-term beneficial role of vegetable, fruit, and orange juice consumption on SCF.”
http://n.neurology.org/content/early/2018/11/21/WNL.0000000000006684
ulf says
Studien stämmer bra om det är tarmbakterierna som är viktiga för hälsan.
Grönsaker kött fisk med smör för smör är gott, det är bra för hälsan.
Grönsaker bryts ner till stärkelse samma som vitt mjöl men grönsakerna är bra för tarmbakterierna vilket vitt mjöl inte är.
Raffinerade kolhydrater gynnar bara skadliga bakterier, grönsaker gynnar dom goda bakterierna.