Gång och löpning belastar kroppen på ett sätt som naturen tänkt det. Om du går eller springer på löpband blir detta helt annorlunda. Och det handlar inte bara om belastningen i dina leder och muskler, utan vilka blodkärl som arbetar och hur dina ögon påverkas. Jag ska förklara.
När det gäller själva rörelsen så är det stor skillnad mellan att springa på marken som det är tänkt, och att springa på löpband. Springer du på mark så sätter du ner benet, trycker ifrån och sen trycker du hela kroppen framåt, över det benet. Du använder mycket på baksidan av din kropp för att göra denna rörelse. När du springer på ett löpband så kommer bandet mot dig. Trycka ifrån-rörelsen försvinner, istället lyfter du bara benet framför dig för att inte falla. Det är till och med så illa att muskler och leder belastas på samma sätt som när du sitter på en stol av löpbandsträning. Så du sitter framför datorn hela dan, och tänker att du ska ut och gå på löpband för att sträcka ut kroppen, men det blir bara mer böjning i höften. No good alltså!
Återigen pratar vi om den relativa belastningen. Vi överdoserar höftböjning och underdoserar annan belastning och rörelse. D-vitamin är bra för dig, men om vi överdoserar så får vi leverskada. På samma sätt med belastning och rörelse.
På ett löpband rör du dina ben och armar, men ingen input passerar dina ögon. Den här inputen som passerar dina ögon i samma takt som du rör din kropp när du är ute i naturen, är det som integrerar din hjärna med din kropp (kommer du ihåg body mind connection?). Så när du springer på löpband så “checkar hjärnan ut” från kroppen, en viktig kanal mellan hjärnan och kroppen stängs av eftersom något inte är korrekt. Hjärnan tycker att “shit, du springer, men du kommer ingen stans. Dags att checka ut”. Det är också därför du hoppar av löpbandet och det känns jättekonstigt innan du hittar tillbaka till verkligheten. Tiden tills hjärnan och kroppen hittar tillbaka till varandra efter att du hoppat av löpbandet tar längre och längre tid för var gång du står på löpbandet.
Mer om belastningen i blodkärlen blir det i biomekanik del 5, häng med! 🙂
Mia says
Sen är det sjukt trist och jag tror att alla som gör detta missar hela poängen med träning… Träningen görs för en belöning (typ mat) inte för att det i sig är en belöning med träning och det som händer i kroppen av den! Helt fel fokus för både bra resultat eller en rolig stund 🙂 tror jag.
Anna Sparre @ 4health.se says
Håller helt med dig! Jag har ett föredrag som jag hållt bl.a. på Fitness24seven som jag kallar “träna för att äta eller äta för att träna” Dvs för att vända tänket att man ska träna för att kunna äta skitmat, till att man måste äta rätt för att kroppen ska tåla och må bra av sin träning. Men jag borde lägga till “eller träna för att det är kul! 😉
Tricky says
Det är ju bara för sorgligt när en civilingenjör tror att “det är bara att lyfta benet” eftersom “bandet kommer emot dig”. Ur mekanisk synpunkt är det ingen skillnad på att springa ute (på ett jämnt underlag som en löparbana) eller på löpband. Att det är vansinnigt tråkigt att springa på löpband är en annan historia…
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Tricky! Det var givetvis en förenkling när jag skrev så, men det är stor skillnad på hur kroppen belastas när du springer på löpband jämfört med om du springer “på riktigt”
Du får hemskt gärna bidra med en utförligare beskrivning av skillnaden mellan löpbandsträning och löpning i naturen
Ja, visst är det trist?! 🙂
Tricky says
Jag lämnar med varm hand över till MaraMackan att förklara: http://maramackan.wordpress.com/2014/11/25/lopband-och-fysik/
Anna Sparre @ 4health.se says
Ett jättebra inlägg som förklarar att det är lika stor kraft som ska till, dvs att det inte är enklare på löpband. Men det var inte det jag skrev om. Min poäng var att det inte är en naturlig rörelse och belastar kroppen “fel” jämfört med hur naturen tänkt det. Jag pratar om den relativa belastningen, inte den absoluta kraften
Det han skriver har inte riktigt med detta att göra. Men tackar ändå för tips/länk till ett bra inlägg
Tricky says
Om du håller med om att det inte är enklare på löpband, dvs samma kraft går åt, hur förklarar du då “När det gäller själva rörelsen så är det stor skillnad mellan att springa på marken som det är tänkt, och att springa på löpband”? Och hur vad menar du med “Jag pratar om den relativa belastningen, inte den absoluta kraften”? Förklara gärna med kraftvektordiagram, oss ingenjörer emellan.
Anna Sparre @ 4health.se says
jag har annat att göra än att rita kraftdiagram. Men om du läser hela serien med inlägg så förstår du vad jag menar. Det handlar om vilka celler i kroppen som belastas och på vilket sätt
Alexander says
Hej!
För för bövelen inte denna myt om att det är skillnad på att springa ute och på löpband vidare. Särskilt inte om du inte kan förklara varför.
Alexander says
Sprid skulle det vara.