Antibiotikaresistenta bakterier anses utgöra ett av de största hoten mot folkhälsan i de flesta länder. Miljontals människor riskerar att dö varje år i världen runt år 2050 som en följd av att de inte längre kan behandlas med antibiotika. Antibiotikaresistens innebär att en mikroorganism, oftast en bakterie, utvecklat motståndskraft mot antibiotika, dvs. den sorts läkemedel som är bakteriedödande eller hämmar bakteriernas tillväxt. Hos olika bakterier finns flera genetiska varianter, varav några är mer motståndskraftiga mot antibiotikans effekter än andra. Resistens utvecklas när dessa varianter gynnas och blir dominerande, vilket sker när antibiotika används. Risken för att resistens uppkommer minskar om antibiotikan inte används i onödan, samt om bakterierna inte utsätts för alltför låga eller kortvariga doser.
Nu har bakterier från gamla jordlager på Irland visat sig ha effekt mot en del av de här antibiotikaresistenta bakterierna. De tidigare okända mikroberna har visat sig kunna eliminera fyra farliga, resistenta bakterier. Jorden på den här platsen, Boho Highlands i Nordirland, har länge haft rykte om sig att ha helande krafter. Människorna i trakten brukade tidigare vira in lite jord i en bit bomullstyg för att lindra tandvärk och olika infektioner.
En av forskarna bakom upptäckten har tidigare bott i området och kände till att jorden hade rykte om sig att ha medicinska egenskaper. Analyserna avslöjade att jorden innehåller en stam av bakterier tillhörande släktet Streptomyces som är effektiva mot fyra av de sex värsta antibiotikaresistenta patogenerna. Tester visar att de kan stoppa tillväxten av bland andra vankomycinresistenta enterokocker och meticillinresistenta stafylokocker.
Streptomyces kallas ofta mögelbakterier eftersom de har likheter med mögelsvampar. Den nya varianten har fått namnet Streptomyces sp. myrophorea vilket hänsyftar på dess speciella doft som påminner om doften av olja från vintergröna.
Exakt hur den nyupptäckta mikroben bär sig åt för att eliminera de farliga bakterierna är än så länge okänt. Men forskarna bakom upptäckten avser nu att undersöka detta. Avsikten är att isolera de bakteriehämmande substanserna för att på sikt kunna producera nya effektiva former av antibiotika.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2018.02458/full
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/mogelbakterie-ger-hopp-om-ny-antibiotika/
a says
HJÄLP MIG! Jag är smått beroende av steviaketchup- men har fått för mig att det är rätt nyttigt (upphettad tomat-lykopen, inget socker eller tillsatser)- men borde jag tänka om?Ska jag försöka trappa ner? haha Sen undrar jag även vad du tycker om findus nya “peas” färs? den innehåller korn men kan det ändå vara en bra produkt?
Anna Sparre @ 4health.se says
ingen aning om pea-färs. Läs innehållsföteckningen och ta ställning
Är inte mycket för stevia om det inte är i form av ren form – ört. Steviaglykosider får vi väl se hur vi mår på om 30 år. Har skrivit om det https://4health.se/?s=stevia