Jag har tidigare skrivit en del om jordbruket och hotet mot vår planet, både hälsa- och miljömässigt (Läs mer via https://4health.se/?s=jordbruk och särskilt https://4health.se/jordbruket-–-det-storsta-hotet-mot-var-planet )
Detta fortsätter att uppmärksammas på olika sätt, vilket är bra.
Jordens växter och djur försvinner i en snabbare takt än någonsin förut i mänsklighetens historia. Det är ett av huvudbudskapen i den rapport om tillståndet för den biologiska mångfalden i världen, som nu presenterats av en internationell expertpanel. Ett av de stora hoten är utvecklingen inom jordbruket, enligt rapporten.
Det handlar dels om att alltmer av den vilda naturen omvandlas till odlings- eller betesmark. Men mångfalden inom jordbrukets växter och djur minskar också.
Varje art har flera variationer och har anpassat sig till olika ekosystem. Det här är något vi förlorar och som vi har förlorat i en väldigt snabb takt under de senaste 50 åren. Inom många arter finns det undergrupper som har anpassat sig till att leva på platser med olika miljöförhållanden. Det här fenomenet har också gett oss en massa varianter av jordbruksgrödor. Sorter som kan ge mer mat med bättre näringsinnehåll än andra sorter i just de områden som de är anpassade till. Och att ha olika varianter av grödor att byta till minskar också risken för att bli utan mat om en viss sort drabbas av en sjukdom. Men problemet är att många av de lokala varianterna alltså försvinner i snabb takt. En stor efterfrågan på bara ett fåtal sorter har gjort att lokala varianter konkurrerats ut. Det är i sig är ett hot även mot den vilda biologiska mångfalden eftersom de lokala sorterna ofta odlas på ett sätt som skapar ett mer varierat landskap där fler vilda arter trivs.
En del av en lösning skulle kunna vara att konsumenter runtom i världen ökar sina krav på att kunna köpa lokalt odlade jordbruksgrödor. Att bara köpa från den lokala marknaden t.ex.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7212754
Lämna ett svar