Enkelt och gott sätt att använda julrester – gör en paj. Pajen blir glutenfri / spannmålsfri och om man vill även fri från mejeriprodukter. Vill man göra en äggfri paj så kan man fylla pajskalet med stekt och välkryddad köttfärs istället för med julrester och äggstanning enligt nedan.
Blanda följande till pajdeg:
- 2,5 dl glutenfritt mjöl – tex mandelmjöl, bovetemjöl eller kikärtsmjöl
- ca 100 g mjukt smör eller kokosolja
- 1 tsk salt om du använder kokosolja eller osaltat smör
- 1 msk psylliumhusk
- 2 msk vatten
Låt pajdegen vila i kylskåp medan du förbereder fyllningen
Förslag på fyllning:
- 1 lök
- 2 klyftor vitlök
- 200 g grönkål
- eventuellt valfria julrester som tex hackad ansjovis eller skinka
- 3 ägg
- 2 dl vispgrädde eller kokosgrädde (använd helst enbart det fetaste om den skiktat sig i burken)
- eventuellt riven ost
- salt och peppar
Fräs hackad lök och vitlök i smör eller kokosolja
Tillsätt hackad grönkål
Vispa ihop ägg med grädde / kokosgrädde samt salt och peppar.
*Tips: om du använder kokosgrädde, kokosolja etc i din paj så kan en liten skvätt syra (t.ex. äppelcidervinäger) motverka kokossmaken. Och överlag smakar varm mat inte särskilt mycket av kokosgrädde etc som kall.*
Tryck ut degen i en pajform
Fördela grönkålsblandningen samt hackade julrester i pajskalet
Häll över äggsmeten
Toppa med riven ost om du äter mejeriprodukter
Grädda vid 225 grader (175-200 grader varmluft) ca 25 minuter.
*Obs! Om du gärna vill ha ett krispigt pajskal så bör du förgrädda pajskalet ca 15 minuter innan du tillsätter fyllningen. Personligen gillar jag när det är lite åt det “degigare” hållet i botten*
Servera gärna med en sallad – tex med hackad grönkål, granatäpple, avokado salt, peppar, olivolja och äppelcidervinäger
Lämna ett svar