När mörkret faller tidigare är det många som tar en extra kopp kaffe på eftermiddagen. Men koffein bryts ner långsammare än många tror, och dessutom påverkas det mycket av dina gener. Har du gener som gör att du bryter ner kaffe/koffein långsamt, så kan kaffet från lunchen hålla dig vaken på natten. Vi blir vakna, vi kissar mer, blodflödet till levern går ned, hjärtat slår lite fortare. Allt som ett resultat av koffein, en sorts stimulant som stressar igång våra kroppar.
En vanlig missuppfattning är att koffeinintaget under dagen inte skulle påverka nattsömnen. Koffeinet stannar nämligen längre i kroppen än de flesta tror.Koffeinets halveringstid är i normala fall hela 4-5 timmar. Dvs detta är den tid det tar för att bli av med hälften av substansen. Sen kan det ta 4-5 timmar att bli av med hälften av det som är kvar efter det osv. Det betyder att har vi tagit en mängd kaffe, har vi hälften kvar efter 4-5 timmar och 25 procent kvar efter 8-10 timmar och så vidare. Har man då druckit större mängder kaffe under dagen har man mycket koffein i kroppen när man ska sova.
Har vi dessutom gener som gör att vi är långsamma på att bryta ner koffein, så blir effekten ännu värre.
I DNA Health testas just genen för CYP1A2, det enzym som bär huvudansvaret för nedbrytning av koffein. “The enzyme is responsible for the demethylation of caffeine into dimethylxanthine metabolites paraxanthine, theobromine, and theophylline.”…”AA genotype individuals are ‘fast’ metabolisers of caffeine. Individuals with the C allele are associated with a reduced ability to metabolise caffeine, and maybe termed ‘slow’ caffeine metabolisers.”
Mer om kaffe kan du läsa genom att söka på kaffe här på sidan https://4health.se/?s=kaffe
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/kaffet-stannar-langre-i-kroppen-an-de-flesta-tror
Lämna ett svar