120 000 personer har DNA-testats och intervjuats.
Harvardforskaren Marilyn Cornelis hade tidigare upptäckt att de som dricker mycket kaffe brukar ha en viss uppsättning gener. Hon anlitade 18 forskarlag runt om i världen som hjälpte henne studera detta genom att intervjua och DNA-testa 120 000 personer.
De har dels hittat gener som kodar för nedbrytning av koffein. De personer som bryter ner koffein snabbt “behöver” också dricka mer.
Och så är det några gener som är kopplade till välbefinnande, det psykologiska planet. Har man den här typen av gener mår man extra bra av att få i sig mycket kaffe.
Sammanlagt är det sex olika gener som styr dessa två beteenden, dvs hur snabbt man bryter ner koffein, och hur bra koffein får en att må. Forskarna fann att förekomsten av generna var markant annorlunda hos de som drack mycket kaffe och de som drack lite eller inget kaffe alls.
Kaffedrickandet är alltså delvis genetiskt betingat. Genom tvillingstudier har man sett att mellan en tredjedel och hälften av ens kaffevanor beror på ärftlighet.
Det som nu blir intressant för forskarna att studera är hur det här relaterar till andra typer av begär. Att koppla de gener som har identifierats i den här forskningen till andra typer av beroenden.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/du-arver-dina-kaffevanor
Richard says
http://netdoktorpro.se/onkologi/nyheter/Kaffe-skyddar-mot-brostcancer
Några insiktsfulla kommentarer på detta?
Anna Sparre @ 4health.se says
Ska skriva om det tror jag, men jo 2 tankar redan nu om den nya studiens resultat
1. Mängden av ett enzym som påverkar hormonnivåerna ökar av kaffe/koffein. Just bröstcancer är starkt kopplat till hormonella nivåer
2. Gifter i växter (som koffein ju är) är giftigare för cancerceller än vanliga celler. Det är därför grönsaker, bönor etc är extra viktigt om man drabbas av cancer
Afonso says
Hej! ja undra bara hur det fungerar i kemisk nivå, varför folk som bryter ner koffein snabbare måst dricka mer? borde dem inte behöva dricka mindre om de bryter ner bättre?