Två stora nya studier gjorda i USA respektive Europa visar att kaffedrickande påverkar livslängden fördelaktigt.
Trots att det bara är observationsstudier, så är det två stora studier och på två olika populationer.
Enligt den europeiska studien, som omfattar drygt 520000 personer i tio europeiska länder, har stordrickare av kaffe mellan sju och tolv procent lägre risk att dö i förtid jämfört med dem som inte dricker något kaffe alls. De löper även mindre risk för att drabbas av stroke och hjärt- och magrelaterade sjukdomar. Det spelar ingen roll om man dricker koffeinfritt kaffe.
Den amerikanska studien, som omfattar 185000 “icke-vita” personer, visar att de som dricker fler än fyra koppar kaffe per dag har 18 procent lägre risk att dö i förtid jämfört med icke-drickare, och de som dricker en kopp om dagen har tolv procent lägre risk.
Eftersom det är observationsstudier så visar de ju inte på något orsakssamband, vi kan alltså inte avgöra om det är kaffet i sig, eller om kaffedrickare helt enkelt lever hälsosammare på något annat sätt.
Jag har skrivit en hel del om just forskningen på kaffe, och både hälsonackdelar och – fördelar. Läs tidigare inlägg: https://4health.se/?s=kaffe
http://time.com/4849985/coffee-caffeine-live-longer/
https://www.hd.se/2017-07-12/forskare-kostforskning-ar-komplicerat
Matilda says
Kaffe är västvärldens främsta källa till antioxidanter. Det vore intressant med en studie som jämförde personer som fick i sig rikligt med antioxidanter på annat sätt men inte drack kaffe med kaffedrickare.