100 gram choklad i månaden är associerat med minskad risk för förmaksflimmer i hjärtat med 10 till 20 procent. Sambandet är hittat i en stor dansk cancer-, diet-, och hälsostudie, med över 55.000 män och kvinnor i åldrarna 50-64, som bland annat svarat på frågor om sin matkonsumtion. Det är alltså inte någon kontrollerad studie som ni hör.
Personer som åt ca 100 gram choklad i månaden såg ut att minska sin risk för förmaksflimmer med 10-20 procent. Tidigare har man i liknande studier kunnat se att choklad också skulle kunna minska risken för stroke.
De senaste åren har det dykt upp flera studier som pekar på chokladens hälsofördelar. Men de flesta är observationsstudier, där deltagarna alltså själva har rapporterat om sin livsstil. Det kan ju vara så att personer som äter mycket choklad, mörk choklad tex, är mer måna om sin hälsa i övrigt och äter mindre socker, mjöl etc.
Det som gör att choklad är intressant är att kakao innehåller fytonäringsämnen i form av flavonoider. Flavonoiderna i kakao ser ut att skydda förmaken i hjärtat mot inflammation.
Jag har dock tidigare skrivit och pratat en hel del också om kakaons och chokladens baksida. Lyssna tex på avsnitt 13 av podcasten https://4health.se/avsnitt-13-choklad-och-kakao-nyttigt-eller-inte
eller https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
http://heart.bmj.com/content/early/2017/05/01/heartjnl-2016-310357
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/studie-choklad-kan-minska-risken-for-formaksflimmer
Lämna ett svar