Till dig som fortfarande inte är övertygad om att en kalori av ett ämne inte är samma sak som en kalori av ett annat. Låt bilden tala (ytterligare förklaring nedan):
Vad som har hänt är alltså följande: Stora light-eran infördes på 80-talet, dvs naturligt fett ersattes med stärkelse och socker för att skapa light-produkter som fortfarande smakade begärligt och hade en konsistens som liknade den ursprungliga produkten. Exempel:
- lätt-creme fraiche där fett ersätts med stärkelse för att konsistensen ska vara ok
- “må bra” charkprodukter där fettranden skärs bort och druvsocker tillsätts för att öka kicken för hjärnan
- Nyckelhålsmärkta flingor, bröd och gryn, som bara är kolhydrater i form av spannmål
Sedan dess har både fetma och diabetes ökat explosionsartat. Som bilden visar så har diabetes ökat med 727% (!!!). Det är mer än sju gånger så många som har diabetes idag som på 80-talet. Och detta beskylls ju oftast med att vi äter för mycket, dvs att det är antalet kalorier vi behöver hålla koll på. Men guess what, kaloriintaget har bara ökat med 8%, dvs knappt märkbart i förhållande till ökningen av diabetes och fetma.
En kalori är inte en kalori. Fett och protein äter vi för att de ska bygga kroppen. De ska bygga celler och cellmembran, enzymer, hormoner osv osv. På vägen ner genom matsmältningen går det dessutom åt kalorier för att bryta ner dessa lite mer svårsmälta molekyler. När kroppen tillgodosetts med byggmaterial den behöver kan resterna bli energi. Kalorier från dessa ämnen “förvinner” alltså delvis från nettoenergimängden. Stärkelse och socker (kolhydrater) bryts ner snabbt och enkelt och används bara som energi.
Kolhydraterna blir blodsocker, onormalt mycket blodsocker, och ger därmed ett insulinpåslag. Det dagliga överdrivna slitaget på insulinmekanismen ger till slut diabetes. Insulinet slutar verka.
Den oerhörda explosionen av diabetes och andra metabola sjukdomar (övervikt, hjärtsjukdom, högt blodtryck mm mm) beror på en ändrad fördelning av energiintaget. Idag kommer det mesta från kolhydrater, och särskilt raffinerade sådana som socker, utvunnen stärkelse i olika former, vitt mjöl… Långt ifrån den naturliga, fetare, osöta mat som evolutionen anpassat oss till.
Martin says
Intressant inlägg, grym blogg i övrigt, lägg gärna till den bland de andra träningsbloggarna på http://www.styrketraningsprogram.net/traumlningsbloggar.html